IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Toca el violí en plena operació per extreure-li un tumor cerebral

La zona on estava localitzat el tumor controla els moviments de la mà esquerra

Fa set anys, Dagmar Turner va patir una convulsió quan tocava una simfonia amb el violí. Va ser llavors quan li van diagnosticar un tumor al lòbul frontal dret del cervell, motiu pel qual va començar un tractament de radioteràpia i es va sotmetre a una biòpsia. Malgrat tot, aquella tardor van veure que el tumor havia crescut i que Dagmar s'havia de sotmetre a una operació quirúrgica.

El principal motiu de preocupació de la violinista era que, durant l'operació, la part del seu cervell que emprava per a tocar el violí es veiés afectada, així que l'equip de cirurgians va idear un pla com menys curiós: durant l'operació, Dagmar tocaria el violí

«El violí és la meva passió. L’he estat tocant des que tenia 10 anys. La possibilitat de perdre la meva habilitat per tocar era descoratjadora, però com el doctor Ashkan també és músic, em va entendre», assegura Dagmar per a la NHS Foundation del King’s College Hospital.

Durant més de dues hores li van fer un mapatge del cervell per veure quines zones s'activaven durant el procés de tocar el violí. En un moment donat de la intervenció, els anestesistes la van despertar perquè toqués algunes peces –com la música de Gustav Mahler, 'Summertime' de George Gershwin o cançons de Julio Iglesias- per tal d'assegurar-se que aquestes zones no s'havien vist afectades.

El tumor, localitzat en una zona delicada

De fet, la zona on estava localitzat el tumor controla els moviments de la mà esquerra i per tant resulta imprescindible per a tocar qualsevol instrument. «Vam poder eliminar un 90% del tumor, incloent-hi les àrees sospitoses d'una activitat agressiva, i alhora mantenir la funcionalitat completa a la mà esquerra», declara el doctor Ashkan.

Dagmar Turner, de 53 anys i membre de l'Orquestra Simfònica de l'illa de Wight, va poder tornar a casa tres dies després de ser intervinguda. L'operació va ser tot un èxit, ja que la violinista pot tocar el seu instrument amb la mateixa destresa d'abans. Aviat Dagmar es reincorporarà al treball, i podrà presumir de ser una de les poques –si no l'única- violinista que ha tocat en un quiròfan.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari