Una parella caminant pel carrer amb mascareta

La darrera recomanació de l'OMS per evitar el contagi de coronavirus

Aquesta mesura és molt important per prevenir el virus

Des de l'esclat de la pandèmia, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ens ha anat bombardejant amb recomanacions i consells per frenar l'avanç del virus. A les ja tradicionals mesures, com rentar-se les mans, el distanciament social i l'ús de mascareta, s'uneixen d'altres que potser no són tant conegudes per la població. Una d'elles és la importància de la ventilació de llocs tancats.

Diversos estudis ja han confirmat que els llocs de major risc són els espais tancats amb mala ventilació. Alguns espais com les esglésies o mitjans de transport com els autobusos, poden ser realment perillosos per la manca de ventilació.

 

L'OMS aconsella la ventilació natural en detriment dels sistemes mecànics

Tot i que existeix distància de seguretat s'ha demostrat que la ventilació és fonamental per renovar l'aire i disminuir el risc de propagació del virus.

Tot i això, l'OMS insisteix a recalcar que «la ventilació natural és el millor mètode de renovació de l'aire», ha assegurat la directora del departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, l'espanyola María Neira. És més, des de l'OMS han volgut insistir que és preferent renovar l'aire de forma natural que utilitzant sistemes de ventilació mecànica i aires condicionats.

El gran perill dels aires condicionats

En el cas dels recintes on les finestres no poden obrir-se, l'OMS admet altres possibilitats, però recomana l'ús de ventiladors mecànics per sobre d'aparells d'aire condicionat. Els segons són especialment perillosos perquè fan circular el mateix aire una vegada i una altra, promovent la difusió d'agents patògens per tot l'espai.

Per aquest motiu, l'ús de ventiladors i altres mecanismes de circulació d'aire s'han d'evitar especialment quan dins d'una habitació o un espai es trobin persones que no conviuen. «Els ventiladors s'han d'evitar quan les persones de fora la família estan de visita, doncs pot incrementar el risc de transmissió», va aconsellar l'expert de l'OMS Luca Fontana.

La ventilació és fonamental perquè els llocs on vivim i treballem siguin espais segurs, però no és suficient. S'ha d'acompanyar amb altres mesures com el distanciament físic, l'ús de la mascareta o la higiene de mans.