Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de les mans d'una persona gran amb unes monedes d'euro i una cartera.

Aquesta és la data clau del mes de novembre per a tots els pensionistes catalans

Aquell dia rebran una notícia que afectarà les seves pagues

Els pensionistes espanyols tenen marcat en vermell al calendari una data d'aquest mes de novembre. Sí, perquè aquest dia es donarà a conèixer una notícia molt important per a ells que acabarà afectant les seves pagues.

Encara es desconeix quant augmentarà la pensió de jubilació el pròxim 2023. Actualment, la mitjana puja fins als 1.256 euros mensuals, encara que a partir del gener es veuran millorades de manera considerable.

Fa unes setmanes, el Govern, en el projecte dels Pressupostos generals de l'Estat, feia referència a aquesta possible pujada. Aquestes prestacions s'incrementaran segons l'IPC dels dotze últims mesos. L'estimació que fan des del Ministeri d'Hisenda és del 8,5%, encara que pot arribar al 8,4% o al 8,6%.

Per saber-ho amb exactitud encara caldrà esperar uns quants dies. Tanmateix, serà poc després de cobrar la paga extra de Nadal, fixada per al 25 d'aquest mes. Així, la xifra concreta es donarà a conèixer el 29 de novembre.

Si es compleixen els pronòstics de l'Executiu Central, la pensió mitjana arribaria als 1.363,74 euros. Això suposa un augment de 106 euros per a aquests beneficiaris. A més, aquells que percebin la màxima depassarien per primera vegada a la història els 3.000 euros.

Imatge d'una parella de persones grans abraçant-se
Els jubilats coneixeran el 29 de novembre quant pujaran les seves pagues | Getty Images

Això sí, hi va haver diversos col·lectius que es van mostrar contraris a aquesta mesura, com va ser el cas del Banc d'Espanya. Segons aquesta entitat, seria adequat que només s'apliqués aquest creixement sobre els pensionistes amb menys recursos. Alhora apostaven per limitar aquesta pujada als jubilats amb unes pagues màximes.

Dues dates claus per al futur dels pensionistes

Els pensionistes ja saben aproximadament quan la Seguretat Social els ingressa la paga mensualment. Com esmentàvem anteriorment, sol ser el 25 de cada mes, encara que algunes entitats ho acaben avançant uns dies.

Però durant les properes setmanes estaran pendents de dues dates més que acabaran marcant, d'alguna manera, el seu futur. El 29 de novembre l'Institut Nacional d'Estadística (INE) fa públic l'IPC avançat del novembre. D'aquesta manera, ja es podran fer una idea de la pujada de les pagues per al 2023.

Això sí, no serà fins al 14 de desembre quan l'INE publiqui l'IPC confirmat d'aquest mes. En qualsevol cas, amb la dada del 29 serà suficient.

Com es revaloren les pensions?

Les pensions es revaloren segons l'IPC dels darrers dotze mesos, és a dir, des del desembre del 2021 fins al novembre del 2022. Se sumen totes les xifres de l'IPC durant aquest període i es dividiran entre dotze. El resultat serà el percentatge que s'apliqui per a l'alça d'aquestes prestacions.

Foto d'unes mans amb diners i un moneder
La previsió d'Hisenda és que les pensions augmentin un 8,5% | GETTY IMAGES

Tot apunta que s'elevi fins al 8,5%, com va assegurar fa unes quantes setmanes la titular de la cartera d'Hisenda. És, almenys, el percentatge en què està movent el Govern en aquests instants i així ho van recollir als seus Pressupostos.

El Banc d'Espanya indica que això implicarà un cost d'uns 20.000 milions d'euros per a la Seguretat Social. Tot i això, l'Estat s'ocuparà de pagar gairebé 15.300 milions.

L'altra data clau per als jubilats

A més del 29 de novembre, els jubilats estaran molt atents al dia 25 d'aquest mes. Sí, ja que aquest dia cobraran l'extra de Nadal, que se sumarà a la mensualitat ordinària. Per tant, suposa una gran ajuda econòmica per a moltes llars.

Sobretot pensant en les despeses que s'acosten amb les festes nadalenques i l'encariment dels preus. D'aquesta manera, ja podreu anar pensant en les vostres compres i en els regals tan típics d'aquestes dates. Per a molts pensionistes, la seva gran recompensa arriba a finals de mes, quan coneguin la pujada definitiva de les pagues per al 2023.