Foto d'un home conduint i agafat al volant del cotxe.

La DGT indica els reconeixements mèdics que s'han de passar per renovar el carnet

Els conductors han de superar els nous paràmetres si volen obtenir el permís de conduir

Novetats per als conductors. La Direcció General de Trànsit ha actualitzat el manual de proves de reconeixement mèdic. Els usuaris de les carreteres han de tenir en compte el nou sistema de valoració si volen superar l'examen psicotècnic.

Abans d'obtenir el carnet de conduir, tots els conductors han de passar per una observació mèdica i una prova psicotècnica. Aquest examen també és obligatori per a aquells que vulguin renovar la seva llicència.

Les proves psicotècniques per obtenir el carnet de conduir

Després de 15 anys, la DGT ha modificat el protocol que segueixen els Centres de Reconeixement de Conductors (CRC) per validar o rebutjar el permís de conduir. A partir d'ara, els usuaris hauran de complir els nous paràmetres si volen superar la prova. El que pretén Trànsit amb la implantació del nou manual és unificar les normes perquè siguin iguals a tots els centres mèdics.

Mitjançant aquests tests, els professionals observen les capacitats psicotècniques dels conductors. Comproven si els usuaris són aptes per conduir o, al contrari, si compten amb algun problema que resulti incompatible amb posar-se al volant.

Foto d'un metge apuntant en un full
Els professionals observen les capacitats psicotècniques dels conductors. | GETTY IMAGES
 

A Catalunya, aquestes proves són valorades per psicòlegs, metges i oftalmòlegs, que revisen l'historial mèdic, les aptituds psicofísiques i altres factors rellevants per determinar l'estat del conductor.

Aquests exàmens consisteixen a fer una entrevista i una revisió mèdica en què es té en compte la visió, l'audició i la salut cardiovascular del pacient. A les avaluacions també es té en compte l'aspecte general, les capacitats motrius, les sensacions que transmet i la informació personal del conductor.

Els professionals fan servir mètodes de puntuació per calcular els resultats. A través de les fórmules emprades, taxen i valoren les capacitats de l'aspirant. Així mateix, en cas que l'usuari presenti alguna alteració, fan servir un sistema de codis de limitació, que s'aplica depenent de la discapacitat.

La nova guia per als CRC

L'última actualització del manual es va fer el 2007, fa 15 anys. La nova guia servirà per oferir un nou sistema de valoració més dinàmic i eficient. Els punts de tall i les pautes establertes ajudaran a facilitar el procediment de validació dels aspirants.

El metge especialista en tests psicotècnics, Enrique Mirabet, sosté que l'evolució, tant al sector automobilístic com al mèdic, han canviat els paràmetres de conducció. Segons publica El Correo, el professional considera que aquesta situació facilita que el fet de conduir sigui més segur.

En aquesta mateixa línia, Charo Sanz, psicòloga en un CRC, remarca la necessitat d'actualitzar les metodologies de revisió d'acord amb els canvis de circulació. En les seves declaracions per a El Correo, Sanz reconeix que és imprescindible la mateixa evolució en les revisions i en l'entramat viari.

Foto de l'interior d'un cotxe.
Els experts consideren que les revisions mèdiques han d'evolucionar. | Getty Images
 

El canvi més significatiu

La nova guia per als professionals dels CRC ja ha estat actualitzada. Una de les modificacions més significatives té a veure amb el significat del procediment de valoració.

Segons explica Mirabet a El Correo, se li ha donat «un sentit molt més preventiu, dirigit a la conscienciació i sensibilització del risc viari». El metge exposa que, a partir d'ara, els resultats s'avaluaran tenint en compte l'exposició al risc.

Quan cal renovar el carnet i quant costa?

Com recull la DGT, el permís de conduir s'ha de renovar cada deu anys. Així mateix, per a aquells conductors amb 65 anys o més, el període de renovació passa a ser de 5 anys i es redueix a 2 anys quan superen els 70 anys.

El preu de la renovació del carnet és de 24,58 euros per a tots els conductors amb menys de 70 anys. A partir d'aquesta mateixa edat, la renovació de la llicència és totalment gratuïta. No obstant això, tots els conductors han d'abonar el cost de l'examen mèdic, independentment de l'edat.