Quan passi el Nadal arribarà el moment de donar les males notícies. Les empreses espanyoles auguren un començament d'any massa dur que implicarà que s'hagin de prendre mesures molt desagradables que afectaran moltes persones.
Entre altres coses, s'espera una «pèrdua significativa d'ocupació», a més de «talls de producció». És una de les conclusions de l'Enquesta Econòmica Global publicada per Eurochambres, entitat vinculada a les cambres de comerç europees.
Esgrimeixen que «la crisi i els esdeveniments associats als mercats energètics han posat les empreses sota una gran pressió». Possiblement es veuran en l'obligació d'adoptar decisions dràstiques per superar aquest sotrac.
Alarma a les empreses pel que passarà després de les Festes Nadalenques
En aquest informe revelen que el principal repte a què s'enfrontaran les companyies seran els alts costos de l'energia. Si no s'aconsegueix contenir, hi haurà importants conseqüències sobre l'economia europea.
Indiquen que hi ha «un risc real» que algunes empreses decideixin traslladar la seva producció fora del continent. Això desencadenaria «una pèrdua de competitivitat» a l'àmbit industrial. A més, «perjudicaria els objectius d'una autonomia estratègica» dels països.
A més dels costos energètics, les empreses es preparen per a altres reptes el 2023. En segon lloc, destaquen els problemes que es troben els que s'embarquen en projectes vinculats amb les transicions verdes i digitals.
A això segueix la preocupació per l'increment dels costos laborals i les dificultats per aconseguir finançament. També adverteixen de les paralitzacions a les cadenes de subministrament i de les possibles restriccions per la covid.
Molta negativitat davant d'un 2023 incert
El president de l'Eurochambres, Luc Frieden, assenyala a la introducció que li agradaria «presentar unes perspectives optimistes per a l'any que ve». Tot i això, els resultats revelen un «context complicat i incert» sobretot provocat per la pandèmia, l'impacte de la guerra d'Ucraïna i l'increment dels preus energètics.
Per molt que s'intenta, no s'aconsegueix extreure res de positiu per al pròxim curs. Les empreses creuen que les seves exportacions cauran «amb força». Fins i tot adverteixen que hi haurà una rebaixa «més pronunciada» que la produïda durant la pandèmia amb les limitacions.
Pel que fa a l'ocupació, les companyies que van participar en aquest informe auguren una contracció el 2023. Esgrimeixen que les mesures adoptades durant els dos darrers anys per mantenir els llocs «no són sostenibles». Sobretot perquè les empreses assumiran «l'impacte de la recessió econòmica i les pressions inflacionàries dels salaris».
Es preveu una caiguda important de la inversió
En aquest estudi que duen a terme les cambres de comerç europees també són pessimistes pel que fa a l'execució d'inversions. Segons ells, l'economia s'ha vist molt llastrada pel 'triple cop': la pandèmia, el conflicte d'Ucraïna i la crisi de l'energia.
Detecten una menor capacitat de compra, i no només al continent. Consideren que la pèrdua de confiança obliga les companyies a ser menys atrevides a l'hora de fer inversions. A més, hi ha una «demanda exterior més feble i hi ha problemes de liquiditat per l'augment dels costos dels préstecs».
En vista de tot això, el que és previsible és que les empreses espanyoles i europees frenin les seves inversions i prioritzin l'estalvi. Això suposa, sens dubte, «un fet alarmant» per a la recuperació de l'economia.
Seran molt poques les companyies que decideixin arriscar-se en una època marcada per la incertesa. S'estimen més ser cautes en aquest sentit i no mouran fitxa fins que estiguin segurs que la situació millora.
Hi ha una 'caiguda dràstica' de la confiança per al proper exercici. Per tant, l'escenari que dibuixen per al 2023 és «extremadament complicat per als emprenedors».