Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una taula plena de mascaretes FFP2

El govern espanyol posa data al final de la mascareta obligatòria a l'aire lliure

Sanitat assenyala la data per deixar de portar mascareta a l'exterior

Poc temps després que el govern espanyol decidís eliminar les mascaretes a l'exterior, Òmicron va canviar tots els pronòstics. L'avenç de la nova variant de la COVID-19 i la seva alta capacitat de contagi va posar en perill el sistema sanitari.

En aquest sentit, les màscares van tornar a ser indispensables per sortir de casa malgrat la distància de seguretat. Altre cop, Sanitat va obligar-ne ús en un intent de frenar els contagis i garantir una protecció més gran davant del virus.

A França i Anglaterra les màscares no són exigides a l'exterior i ara tots es pregunten fins quan seran obligatòries a Espanya.

El govern espanyol anuncia el final de les mascaretes

Les màscares han esdevingut una de les moltes armes per lluitar contra els contagis. Al principi de la pandèmia, es van convertir en l'objecte més buscat i ara es poden trobar de totes les formes i colors a tot arreu.

No obstant això, tot i que hem après a conviure-hi, la població ja comença a estar una mica cansada de les màscares. Sobretot a l'aire lliure, on la sensació de perill a encomanar-se disminueix.

Una jove amb mascareta pel carrer.
Òmicron va tornar a obligar l'ús de mascaretes a exteriors. | EP 

Quan Òmicron encara era una mica llunyà i desconegut, Sanitat va permetre que en exteriors es pogués prescindir de les màscares. Això sí, sempre que estigués garantida la distància de seguretat mínima entre les persones.

Tanmateix, a mesura que la nova variant va començar el seu avenç desmesurat i amb l'arribada de Nadal, el govern en va tornar a obligar l'ús. La incidència acumulada va experimentar una pujada vertiginosa i, amb 700 contagis per 100.000 habitants, les màscares a l'exterior van tornar.

Carolina Darias en una roda de premsa
Només quan la incidència baixi considerablement es podrà prescindir de les màscares. | GTRES 

Ara, el Consell Interterritorial s'ha pronunciat sobre l'ús de la protecció facial assegurant que no en pensa eliminar l'obligatorietat. Aquesta mesura ha demostrat ser eficaç i Sanitat la mantindrà «un temps absolutament imprescindible».

Carolina Darias ha recordat que la incidència continua estant per sobre dels 3.000 casos i que només una millora de la situació eliminaria l'ús de les màscares.

Com a mínim, per sota dels 700 punts

Durant la compareixença de la Ministra de Sanitat, Darias va recordar que l'ús obligatori de les màscares es va restablir amb una incidència de 700 casos. En aquest sentit, s'entén que fins que la incidència acumulada no baixi considerablement, el seu ús a exteriors continuarà sent obligatori. Com a mínim per sota dels 700 casos per 100.000 habitants.

«Quan s'hagi constatat una millora de la situació epidemiològica, d'acord amb els criteris esmentats», afirma el govern. De moment, cap conseller de Sanitat ha demanat que s'aixequi l'obligatorietat de les màscares a exteriors.

Diverses persones amb mascareta dins del metro.
La mascareta continuarà sent obligatoria en interiors. | Pixabay 

El seu ús, a més de protegir contra el virus, atorga a la societat el recordatori que la pandèmia encara continua. Un fet fonamental per no abaixar la guàrdia.

No obstant això, hi ha experts que veuen el final de la màscara molt a prop. Afirmen que un cop la sisena onada estigui sota control, ja no seran necessàries a l'exterior. Creuen que «en qüestió de setmanes» deixarem de fer-les servir a l'aire lliure.

Durant el Consell Interterritorial també es va establir la pròrroga de les mesures relacionades amb l'aforament en recintes esportius. Durant un mes més, només es permet el 75 % de l'aforament en recintes a l'aire lliure i la meitat per als esdeveniments a l'interior.

Persones amb mascareta caminant pel carrer
Els experts asseguren que en qüestió de setmanes podríem deixar de fer servir mascareta. | Europa Press 

Les mesures de seguretat s'han de respectar sempre, com ara l'ús del gel hidroalcohòlic, la distància de seguretat i, sobretot, l'ús de màscara.

En dades generals, el govern espanyol va notificar 130.888 nous contagis i 176 morts les últimes 24 hores. La incidència acumulada va caure 55 punts i ara se situa en 3.139 casos per 100.000 habitants.