Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona amb mascareta pel carrer.

Com saber si ja has passat la variant òmicron sense haver tingut símptomes

Revelem per què és tan difícil saber si t'has infectat d'òmicron

A hores d'ara, després de tant de temps en pandèmia, tothom sap quins són els principals símptomes d'òmicron. Per norma general, quan ens contagiem d'aquesta variant del coronavirus patim un dolor muscular molt intens, cansament, mal de coll i febre.

Són símptomes bastant semblants als de les variants anteriors. No obstant això, és cert que amb òmicron, amb prou feines s'han vist casos de pèrdua del sentit del gust i de l'olfacte entre les persones que han caigut contagiades.

Com puc saber si m'he contagiat d'òmicron?

La pregunta del milió és la següent: com puc saber si m'he contagiat d'òmicron? L'única manera de saber-ho és fer-te una prova PCR amb la seqüenciació del genoma complet del virus.

Test d'antígens
No és fàcil saber si t'has contagiat de la variant òmicron | Europa Press

Aquesta opció és real, però amb els milions de casos d'òmicron que hi ha hagut aquests dos últims mesos, és molt difícil fer una prova a tots els infectats. Molta gent s'ha fet un test d'antígens d'ús domèstic per a veure si s'havien contagiat.

Com tothom sap, només els casos més greus han anat a parar a l'hospital, i només allà s'han pogut fer estudis més específics.

Segons les últimes dades de Sanitat, actualment entre el 80 i el 98% dels casos de covid estan provocats per òmicron. Així doncs, el més normal és que si algú es contagia, serà amb aquesta variant. Al principi de l'hivern, era la variant delta la que més afectava la població, i òmicron va començar a estendre's vertiginosament a mitjan del mes passat.

«Busquem les que 'fan olor' d'òmicron»

I és que la seqüenciació del genoma del virus ha quedat destinada a alguns hospitals que treballen com a sentinelles de la covid. Per exemple, l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid.

En aquest centre hospitalari, el servei de microbiologia ha dissenyat una estratègia de menor cost i de ràpida identificació per als casos més dubtosos. I és que volen trobar la nova variant en totes les proves de PCR que surten positives, més enllà del lloc d'on procedeixin.

Una dona amb mascareta en un balcó
Un hospital de Madrid utilitza una estratègia per a trobar els casos d'òmicron | EP

Seqüenciar el genoma complet del virus seria massa car, per la qual cosa s'ha dut a terme aquest procés, que permet saber de quina variant es tracta. Un sistema que serveix per a analitzar només les proves que tenen més possibilitats de donar positiu i rebutjar la resta.

«Busquem les que 'fan olor' d'òmicron», revelava al diari 'ABC' Darío García de Viedma, responsable de la Unitat Genòmica Microbiana de l'Hospital Gregorio Marañón. Per això, es va establir una estratègia de tres etapes en què van fent anàlisis més senzilles per a trobar pistes que fan sospitar que és la nova variant i així anar descartant la resta.

Tot es complica amb l'aparició d'una subvariant d'òmicron

El procés comença amb una PCR. Llavors, a les mostres positives es busca un error d'amplificació al gen S, que seria el primer factor indicatiu de la variant òmicron.

«Hi ha altres variants que tenen aquesta particularitat, però és suficient per a donar-nos l'alerta. Sobre aquesta mateixa mostra, fem una nova anàlisi per a buscar quatre mutacions indicatives més. Si l'alerta segueix encesa, llavors és quan decidim seqüenciar el genoma complet del virus», sosté García de Viedma.

Una sanitària manipulant una prova PCR
Una sanitària manipulant una prova PCR | GTRES

Al Gregorio Marañón es fa servir una tecnologia de nanoporus que dona resultats més ràpidament. «Hem aconseguit que tot el procés es completi en cinc hores des que es pren la mostra original de PCR», afegeix l'expert.

El cas és que ara tot es complica una mica més amb l'aparició d'una subvariant d'òmicron, la BA.2. A més, s'aprecia pitjor a les PCR perquè no mostra cap mutació al gen S. Aquesta és la raó per la qual se l'anomena 'òmicron silenciosa'.