Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pedro Sánchez en una roda de premsa a la Moncloa

La data en què Pedro Sánchez podria abandonar la política: s'ho està pensant

Sánchez podria estar valorant si abandona la política

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, podria estar valorant quan abandonarà la política de manera definitiva. Això és el que explicava ahir el portal 'El Cierre Digital', que detalla que el cap de l'executiu es planteja, de moment de manera molt incipient, dir adeu a la vida politica. Sánchez està inquiet després que la remodelació del govern no hagi servit perquè el PSOE remunti i valora abandonar.

Segons aquest mitjà, el president estudia la possibilitat de no presentar-se a la reelecció en els comicis de 2023. Pedro aquestes últimes setmanes Sánchez estaria veient com el seu nerviosisme va en augment, cosa que l'ha fet pensar sobre el seu futur. No es tracta ni molt menys d'una decisió que estigui presa, però sí que estaria dins dels plans del president.

Pedro Sánchez podria abandonar la política al 2023

Al mes de juny, el president del govern espanyol va dur a terme la concessió dels indults als presos independentistes catalans. Conscient que era una decisió que comportaria desgast, Sánchez la va acompanyar d'altres mesures més populars. L'aixecament de l'obligatorietat de la mascareta en espais exteriors i la rebaixa de l'IVA de l'electricitat van ser altres decisions preses fa una mica més d'un mes.

No obstant això, cap d'aquests 'pal·liatius' va aconseguir que el PSOE es revitalitzés en les enquestes, sinó tot el contrari. La tendència descendent dels socialistes es va accelerar i el PP semblava consolidar-se en la primera posició en tots els estudis demoscòpics. Davant d'aquesta situació, Sánchez va tenir clar que havia de gastar un cartutx que molts apuntaven que faria servir més endavant, potser a la tardor.

Per sorpresa i en ple dissabte d'un mes de juliol, Sánchez va sortir davant la premsa per a anunciar canvis en set dels seus ministeris. Amb aquesta decisió, apartava els seus col·laboradors més fidels —Carmen Calvo, José Luis Ábalos, Iván Redondo— i impulsava una autèntica revolució dins del seu gabinet. Buscava un revulsiu que tornés la tendència ascendent al PSOE i, tot i que se n'ha frenat la caiguda, les últimes enquestes apunten que per ara és insuficient per a superar el PP.

Sánchez està inquiet i fins i tot ha pensat, tal com afirma 'El Cierre Digital', en retirar-se i no presentar-se el 2023. Però abans té diversos cartutxos per cremar: creu que imprimint un caràcter més progressista al govern, el PSOE encara té moltes coses a dir. El president dubta de les possibilitats d'absorbir l'antic electorat de Ciutadans pel centre, així que centra la seva línia d'atac a l'esquerra de l'espectre.

Creu que aplicant polítiques desacomplexades d'esquerres pot atraure electorat d'Unidas Podemos i, en molt menor mesura, d'ERC a Catalunya. En aquest context encaixen decisions com la Llei Trans, sucumbint a les exigències dels liles, la Llei de memòria democràtica o la regulació del preu del lloguer. L'entorn de Pedro Sánchez es mostra convençut que l'efecte de decisions d'aquest tipus és positiu per a ell i per al PSOE.

Cal veure quin és l'efecte real de tot això i si, efectivament, té algun tipus de reacció a les enquestes, que per ara no es nota. A Sánchez li queden gairebé dos anys i mig, fins a la tardor de 2023, per seguir al front de Moncloa i intentar millorar l'expectativa electoral del PSOE. Si no aconsegueix remuntar les enquestes, l'opció retirar-se és sobre la taula i podria ser la carta que finalment utilitzés.

Sánchez, a la primera línia de la política espanyola des de l'estiu de 2014

Va ser al juny de 2018 quan, gairebé per sorpresa, Pedro Sánchez va arribar a la presidència del govern espanyol per la via d'una moció de censura. Una setmana abans ni tan sols s'especulava amb aquesta opció, però la sentència contra el PP en el cas Gürtel va fer possible la carambola. Arribava així el canvi a Espanya, amb un Sánchez que va revalidar la seva victòria en les dues eleccions generals de 2019 i va mantenir la presidència amb un acord de govern amb Podemos.

Si esgota la legislatura tal com té previst, Sánchez hi haurà ocupat la presidència durant cinc anys i mig, i ja veurem si es decideix o no a continuar. Va arribar a la primera línia de la política espanyola l'estiu de 2014, quan va ser elegit secretari general del PSOE. A l'octubre de 2016, el corrent 'susanista' del partit el va forçar a dimitir, però va batallar en les primàries i, contra pronòstic, va recuperar el lideratge del partit el maig de 2017.

2023, el final polític de Pedro Sánchez?

Just un any després va aconseguir arribar a la Moncloa, en una clara demostració de supervivència política. El 2023 tocarà veure si persisteix aquest instint o si, per contra i tal com assegura 'El Cierre Digital', posa punt final a la seva carrera.