Una de les vacunes contra la Covid-19 més injectades al món no té propietats suficients per fer front a la variant Delta. Es tracta de les dosis de laboratori Janssen, filial de la nord-americana Johnson & Johnson. Un estudi realitzat amb mostres de sang als Estats Units, a la Universitat de Nova York, que —si més no— encara no ha estat revisat ni publicat, revela que resulta poc efectiva davant aquesta variant i algunes altres.
El treball conclou que inoculant-se la vacuna Janssen és probable que sigui necessari un reforç per fer front a un possible contagi de la variant Delta de la Covid i d'altres variants. Així, aquest fet obligaria a haver d'immunitzar-se amb una hipotètica segona dosi, tal com es fa amb les vacunes de Moderna i Pfizer.
En aquest sentit, els encarregats de realitzar la recerca insisteixen en la necessitat de controlar les infeccions entre vacunats, sobretot entre aquells a qui el virus podria afectar de manera més severa. És per això que proposen «el benefici d'una segona immunització per augmentar la protecció contra les variants». A banda, els investigadors recorden que les vacunes han estat dissenyades per a fer front al virus original, mancat encara de mutacions.
L'estudi contradiu un estudi de Johnson & Johnson que demostra l'efectivitat de la seva vacuna
Tot això avala les conclusions d'un altre treball publicat recentment, que admetia que la vacuna d'AstraZeneca, inoculada en una sola dosi, tenia una efectivitat molt limitada. Per aconseguir uns millors resultats amb aquest tipus de vacuna, molt semblant a la de Janssen, es requereix injectar dues dosis. És en la segona dosi que s'assoleix una immunitat suficient.
Tanmateix, l'informe emès per la universitat estatunidenca contradiu el que aquest mateix mes va voler demostrar la mateixa farmacèutica Johnson & Johnson. La companyia assenyalava en un estudi que la seva vacuna resulta efectiva contra la variant Delta, i fins i tot, reconeixia que era capaç de combatre el virus mesos després de la seva administració.
La vacuna de Johnson & Johnson es va veure embolicada la setmana passada en una altra notícia negativa. L'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units la va relacionar amb el desenvolupament de la síndrome de Guillain-Barré. Segons ha informat l'organització, els vacunats amb Janssen tindrien entre tres i cinc vegades més possibilitats de desenvolupar aquesta malaltia, encara que, aclareixen, les opcions de desenvolupar aquest problema són mínimes.
Tot i això, la farmacèutica obvia les crítiques que recomanen una segona dosi de la vacuna. A més, l'estudi que alerta de la possibilitat de patir la síndrome reconeix que la balança es decanta cap als beneficis que aporta la vacunació. El doctor Steven Black, de la Xarxa Internacional de Dades de la vacuna, assegura que «per a la gent que intenta ser racional, això no hauria influenciat la decisió de vacunar-se».
Dels 12,8 milions de persones vacunades amb el sèrum únic de Janssen a Estats Units, només van desenvolupar la síndrome un centenar pacients. A Espanya, s'estima que van ser immunitzades amb el sèrum de Janssen al voltant d'un milió i mig de persones.
La variant Delta és ja la majoritària a gairebé tot el món
Sigui com sigui, l'aparició de noves variants com la Delta ha posat en serioses dificultats a la comunitat científica. Tots els esforços s'havien centrat a combatre la soca original del coronavirus, però ara, la Delta és la variant majoritària en gairebé tot el món. De fet, està disparant els contagis en molts països, com als Estats Units, on es pateix en el 83% dels casos registrats. A Catalunya, fa uns dies TV3 assegurava que la variant Delta representa el 80% dels casos.