Cambrer amb guants i mascareta servint una taula en època de pandèmia

Una zona d'Espanya demanarà una prova o estar vacunat en bars i restaurants

Les restriccions més dures s'aplicaran en les zones de Galícia més afectades per la pandèmia

Galícia ha decidit endurir les seves mesures per frenar l'actual cinquena onada. És per això que ha confirmat que en els seus municipis més afectats s'haurà d'estar vacunat per entrar a bars o restaurants. Si no, s'haurà de presentar una prova negativa de 72 hores o acreditar haver passat el virus.

Aquesta mesura s'aplicarà de moment en aquells llocs que es troben en els nivells màxim i alt de restriccions. No caldrà que presentin res tots els menors de 12 anys i ningú per anar a les terrasses. El president Alberto Núñez Feijoo aclaria que prenien està mesura per no seguir castigant aquest sector.

Però aquesta no és l'única decisió que s'ha pres en les últimes hores a la comunitat gallega. El comitè clínic ha decidit endurir els límits de persones que es poden reunir en l'àmbit privat. Aquesta mesura estarà subjecta a ser aprovada pel Tribunal Superior de Galícia.

La intenció és que quan es tingui la seva aprovació, estiguin prohibides les reunions de més de 6 persones en interiors. En exteriors el límit passaria a ser de 10 persones. S'inclouen fins a dues bombolles de convivències, de manera que sí que es poden ajuntar dues famílies de 5 membres dins d'una casa.

El president gallec ha confirmat que no hi haurà ni toc de queda ni tancaments perimetrals. «Amb les dades i l'experiència que tenim, no ho exigirem. Hi haurà mobilitat, encara que només amb convivents en algunes franges horàries», afirmava.

Precisament, aquest últim punt és una altra de les novetats en les restriccions: si s'estableixen nous límits horaris per a les reunions entre no convivents. És la solució que han proposat per acabar amb les aglomeracions o bombones.

En els municipis que estiguin al nivell màxim de restriccions, aquesta mesura s'aplicarà entre les 01:00 i les 06:00. En canvi, a la resta de la comunitat gallega el seu inici es retarda a les 03:00.

L'oci nocturn continuarà sense poder obrir en aquelles localitats que es troben en els nivells més alts. A la resta, el seu horari de tancament seguirà sent a les 03:00. Els bars i restaurants mantenen la seva hora de tancament a la 01:00.

Al seu torn, també s'han comunicat nous aforaments per a la restauració. En nivell màxim serà d'un 30% en interior i d'un 50% en exterior. En alt i mitjà de 50 i 50, mentre que en el mitjà-baix les terrasses poden obrir al 100%.

Els llocs que queden en els nivells màxim i alt de restriccions

Com dèiem, bona part de les restriccions dependran del nivell en què es trobi cada municipi. Ha estat també el mateix Feijoo qui ha actualitzat la llista amb els qui estan en els diferents nivells. Actualment han quedat 7 al nivell màxim i 29 en el nivell alt.

Els 7 en el nivell màxim són els següents: Barco, Cambados, A Pobra, Boiro, Sanxenxo, Meaño i O Grove. En ells viuen aproximadament 80.000 gallecs, el 5% de la població de la comunitat.

Entre els 29 que estaran en nivell alt es troben: Ourense, Avión, Barbadas, Carballiño, Porto do Son, Carballo, Fisterra o Oleiros. També Vimianzo, Arzúa, Ribeira, Melide, Burela, Viveiro, Cervo, Foz, Ribadeo, A Illa, o Vilagarcía. Al seu torn cal afegir a Vilanova, Marín, Poio, Pontevedra, Vigo, Baiona, Gondomar, Nigrán, O Rosal y Tomiño.

La resta de la comunitat gallega seguirà set dies més en un nivell mitjà-baix. Els canvis en els nivells i les restriccions entraran en vigor el divendres a les 00:00. Totes, excepte les que necessiten aprovació dels tribunals.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.