Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un termòmetre en plena onada de Calor

Nits d’insomni, 40ºC, molta xafogor… però aquest cap de setmana comença l'esperat final de la calorada

Les TºC tocaran sostre divendres en alguns punts amb ambient tòrrid. La setmana vinent serà d’estiu clarament més frenat i mogut

La forta calorada ha deixat registres molt tòrrids aquest dijous fregant per poc els 40º i això es mantindrà divendres. De fet, els termòmetres tocaran sostre al nord-est amb alguns 40º, xifra que s’està assolint per primer cop aquest estiu. No obstant, aquest cap de setmana ja comença a baixar la temperatura, tot i que seguiran les nits tropicals, la calor i la xafogor.

Un descens tèrmic que es consolidarà entre aquest diumenge i, sobretot, la setmana vinent. Els últims dies de juliol seran clarament més respirables amb calor moderada, inclús per sota del que tocaria.

Un final de la calorada que anirà acompanyat de més xàfecs de tarda al nord aquest cap de setmana. Però entre dilluns i dimarts, els ruixats poden arribar a moltes més comarques. Fins llavors, compte amb l’elevat risc d’incendi arreu per culpa de la calor, la poca humitat, el vent reescalfat i la sequera.

Divendres 23 de juliol

De cara al divendres, 23 de juliol, la calor tan intensa del dijous es repetirà. Inclús anirà a més i tocarà sostre al nord-est de Catalunya, compte amb la calor extrema en aquesta zona. A les comarques de Girona, Ponent i interior de l’Ebre es poden rondar els 40º, i entre 32º i 38º a la resta.

Molta xafogor també a prop de la costa i nits tropicals de molt mal dormir més enllà del litoral i prelitoral. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) amplia les alertes de color taronja i groc per calor extrema  a diverses comarques aquest divendres:

Mapa d'alertes per calor extrema a Catalunya el 23 de juliol del 2021
Mapa d'alertes per calor extrema aquest divendres | METEOCAT

Un ambient canicular molt dur de suportar durant les hores centrals del dia que ens obligarà a hidratar-nos i protegir-nos bé. Tot plegat amb força sol, però arribaran algunes bandes de núvols o nuvolades per Ponent i comarques de Tarragona. No s’esperen precipitacions  i a la tarda el vent del sud bufarà amb ganes.

Mapa de previsió a Catalunya el 23 de juliol del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Dissabte 24 de juliol

Pel que fa al dissabte, 24 de juliol, les temperatures començaran a baixar a la majoria de comarques. El descens pot ser especialment marcat al nord-est de Girona i al Pirineu de Lleida. No obstant, el vent reescalfat encara farà pujar més els termòmetres a les comarques de Tarragona amb ambient molt tòrrid.

La majoria de màximes es mouran entre els 30º i 35º, més baixes al Pirineu. No obstant, s’assoliran els 37º o 38º a l’Ebre, interior de Tarragona i sud de Ponent. Molta xafogor a la costa amb matinades molt pesades de dormir, nits tropicals o tòrrides d’entre 21º i 26º.

El sol dominarà en conjunt, però creuaran algunes bandes de núvols alts i prims o mitjans. Puntualment, el cel pot quedar enterbolit en alguns moments. També apareixeran núvols baixos a punts de la costa i les nuvolades de tarda no deixaran pràcticament xàfecs al Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el 24 de juliol del 2021
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 25 de juliol

Finalment, el temps començarà a canviar amb més ganes el diumenge, 25 de juliol. El descens de les temperatures es farà cada vegada més evident, tot i que seguiran la xafogor i les nits de mal dormir. Ja no se superaran els 35º enlloc i reapareixeran els xàfecs de tarda al Pirineu, Prepirineu i nord-est.

Mapa de previsió a Catalunya el 25 de juliol del 2021
Mapa de previsió per aquest diumenge | Catalunya Méteo

Tot plegat serà el preludi d’un inici de setmana clarament més mogut. Entre dilluns i dimarts els xàfecs i algunes tempestes s’estendran per moltes comarques de Catalunya. Inclús arribaran a punts de la costa.

La refrescada es consolidarà i la calor serà molt més moderada, inclús per sota de la que tocaria entre dimarts i dimecres. Màximes d’entre 26º i 31º amb menys xafogor i nits més suportables. Serà el punt final a la calorada més forta i llarga del que portem d’estiu.