La cinquena onada de covid-19 segueix a l'aguait i ha posat de manifest que vacunar la majoria de la població no posa fi a la pandèmia. En les últimes setmanes, els casos de coronavirus han augmentat de manera exponencial. Segons els experts, la millor manera de tallar aquesta onada és mantenir les restriccions i seguir vacunant com fins ara.
Actualment, hi ha milions de persones sense immunitzar que es podrien contagiar. I per acabar-ho d'adobar, el virus circula per gairebé tots els països del món, mutant en variants més fortes i duradores.
«A la vida normal no tornarem fins a finals de 2022 o 2023, quan tota la població mundial estigui vacunada i immunitzada. Mentrestant hem d'assumir la nova normalitat, amb restriccions, quarantenes...», prediu Juan Gestal, en unes paraules per a 'Nius'. Parlem del professor emèrit de medicina preventiva i salut pública de la Universitat de Santiago de Compostel·la.
«Caldrà arribar, fent els càlculs correctes i tenint en compte que els asimptomàtics contagien, a un 86% de vacunats en tota la població mundial. És difícil que passi abans d'un any i mig, perquè depèn de les vacunes que arribin o es donin als països menys afavorits».
«No podrem fer vida normal fins que la malaltia no estigui controlada a tot el planeta. Per això insistim a vacunar els països sense recursos», pronostica el metge.
Marcos López Hoyos, president de la Societat Espanyola d'Immunologia, sap on és la clau perquè els contagis comencin a disminuir. «Quan parlem de la tercera dosi, els científics diem que abans de posar-nos un reforç cal immunitzar la resta del món. Mentre la població no estigui del tot immunitzada, apareixeran variants que poden incrementar la incidència altra vegada».
López Hoyos posa el focus en la cinquena onada a Espanya, que ha estat una «tempesta perfecta. S'han tret les restriccions, ha arribat la variant delta i teníem un col·lectiu social sencer sense vacunar... una franja d'edat que és de les que més socialitza», sentencia.
Fins quan han de durar les restriccions?
Gestal creu encertat observar el que estan fent països com Austràlia, Nova Zelanda o el Japó. En aquests països es van prendre unes mesures molt estrictes, tenen limitat el turisme i exigeixen quarantenes a la gent que hi arriba. «Han controlat la malaltia i la segueixen controlant».
«Cal prendre aquest tipus de mesures mentre el virus segueixi circulant i quedi gent sense capacitat per a defensar-se'n», confessa.
«Com més circula el virus, més probabilitats hi ha que tots, vacunats o no, ens infectem. Perquè aquestes vacunes no eviten la infecció ni que el virus es transmeti», sosté.
Gestal admet que la covid-19 estarà amb nosaltres durant diversos anys. «El virus es quedarà durant molt de temps. No s'acabarà ni aquest any ni l'any que ve», apunta l'immunòleg.
Per la seva banda, López Hoyos assenyala quina és la medicina clau perquè s'albiri el final de la pandèmia: «Molta PCR, quarantenes, molt de rastreig, molt de control i confinament quan hi hagi brots... i vacunar».
La vacuna, la millor medicina per a lluitar contra les variants del virus
Salvador Macip, metge i investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, posa en valor la gran prioritat en els propers mesos: «vacunar ràpidament la població a tot el món» perquè el risc de noves variants es redueixi.
També posa sobre la taula altres aspectes, fins i tot l'atzar: «Res garanteix que una nova variant hagi de ser més agressiva que les anteriors».
I conclou: «Finalment, és una qüestió de selecció natural. I tot i que, sobre el paper, una variant sembli pitjor que les anteriors, no vol dir que s'hagi de convertir en dominant».