Una persona sotmetent-se al test d'antígens abans d'entrar al Cruïlla, el 8 de juliol del 2021

Detectat un brot de norovirus a Europa: els símptomes

En alguns països s'han disparat els casos de norovirus en les últimes setmanes

Un brot de norovirus ha desencadenat la preocupació en alguns països d'Europa, sobretot al Regne Unit. Les autoritats han alertat de l'increment de problemes gastrointestinals a causa d'aquest virus, desconegut per a molts.

Des de finals de maig, l'Oficina de Salut Pública d'Anglaterra ha comptabilitzat 154 casos. Aquesta xifra suposa el triple del que comptabilitzat en l'últim lustre.

Els símptomes amb els quals apareix són els vòmits, nàusees, febre, fortes diarrees, dolor abdominal i en les extremitats. Però, tanmateix, la principal causa a tot el planeta és la gastroenteritis. En general, solen aparèixer aquests problemes a les 12-48 hores posteriors al contagi, on la malaltia arriba a allargar-se fins a tres dies.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Resulta més senzill que es propagui en els mesos de més fred, però no es descarta que faci acte de presència en qualsevol època. A més, arriba a afectar tota la població, sense distingir edats.

Recomanacions per evitar el norovirus

Com passa amb tots els virus, la clau per evitar-lo consisteix a ser previngut i avançar-se a ell. El norovirus es transmet quan una partícula de femta o vòmit d'una persona infectada acaba a la boca d'una altra, ja que resulta molt contagiós.

Es pot contraure aquest virus de manera senzilla. Només cal entrar en contacte amb algú afectat o en tocar o menjar aliments contaminats. I, per evitar-ho, el més important és rentar-se les mans de forma correcta cada poc temps.

Cal procurar que aquesta rentada de mans duri almenys mig minut. També, d'altra banda, cal higienitzar totes aquelles zones amb les quals estarem en contacte.

Això fa referència sobretot a les portes, cadires, aparells tecnològics o taules. La neteja també s'ha d'estendre al tèxtil, tant a la roba del llit com als llençols. Cal posar-les en aigua calenta, amb abundant sabó i lleixiu.

Respecte als aliments, també cal seguir un procediment amb ells. Però, el més important, és que han de rentar-se en profunditat i evitar menjar productes crus.

Una vegada que passem aquest virus, no vol dir que no es pugui tornar a encomanar, perquè el virus està en constant canvi. Tampoc hi ha al mercat un medicament concret per tractar-lo. Per això, de moment, ens hem de conformar amb aquests consells de prevenció per minimitzar el risc de contagi.

El brot de norovirus no és una cosa nova, encara que pugui semblar-ho. El passat mes de desembre també se'n va detectar un a la Xina. No obstant això, es va veure eclipsat pel coronavirus, que en aquella època estava en un dels seus pics.

En aquell moment, els afectats van ser 50 joves d'una escola de la província de Sichuan. S'estima que cada any pot arribar a afectar 60 milions de persones a tot el món. Encara que pot donar-se en qualsevol època, entre novembre i abril és quan apareix amb més força.

A diferència de la Covid-19, no es tracta d'un virus greu. Els símptomes duren uns dies, però sí que pot resultar perillós per a certs grups de població. És el cas de la gent gran, dones embarassades, nens petits o persones amb un estat de salut delicat.

Pot arribar a provocar una deshidratació greu, d'aquí la importància de beure i alimentar-se de forma correcta. Al final, passats uns dies, desapareixen per si mateixos els símptomes.

Els menjars més aconsellables per combatre'l són la sopa i l'arròs, a més d'ingerir molt líquid i fer repòs. En el cas que es pateixin mals de cap, n'hi hauria prou amb prendre paracetamol.

Així, a més de seguir les indicacions facilitades anteriorment per evitar la propagació, també cal fer una altra cosa. I aquesta és intentar limitar al màxim les relacions socials durant uns dies per evitar el contagi als altres.