La pandèmia de coronavirus segueix afectant el món sencer, i també Catalunya, que està immersa ara en la cinquena onada. Però després d'un any i mig s'ha aconseguit tenir diverses vacunes eficaces contra el virus que fan que la situació hagi canviat.
A Espanya, per exemple, hi ha ara gairebé els mateixos contagis diaris que es notificaven en la tercera onada. Aquella va ser la pitjor de la pandèmia a l'estat, la de gener del 2021, posterior a les dates de Nadal. Però hi ha una gran diferència respecte a aquella onada.
Gener i febrer es van convertir en dos dels mesos amb més morts per problemes relacionats amb Covid-19 a Espanya. L'ascens de la mortalitat seguia la tendència de l'augment de contagis, obligant a la reactivació d'algunes de les restriccions més dures.
Però en aquesta cinquena onada, tot i que els contagis i la incidència estan disparats, la mortalitat es manté a ratlla. Segueix morint gent, però molta menys que en la tercera onada. Segons l'últim informe del Ministeri de Sanitat, en la setmana del 12 al 19 de juliol van morir 67 persones a casa nostra per Covid-19.
La resposta a aquest canvi de tendència és a les vacunes. El 20 de juliol hi havia 24.344.008 persones amb la pauta completa de la vacuna a Espanya, el 51,3% de la població.
Les persones vacunades tenen altres símptomes de Covid
Però que una persona estigui vacunada no impedeix que pugui contagiar-se de Covid-19. Sí que impedeix, en la majoria dels casos, que s'emmalalteixi. I si no ho fa, els seus símptomes no seran d'especial gravetat en línies generals.
Això fa que els símptomes que inicialment s'associaven a la malaltia ja no siguin els més freqüents. L'immunòleg Alfredo Corell així ho ha assegurat en una entrevista a la Cadena SER. L'expert vol que la població sàpiga quins són ara aquests símptomes per evitar confusions i seguir transmetent la malaltia.
El Regne Unit, un dels països amb més percentatge de població vacunada, va realitzar un estudi que demostra aquesta tesi. Corell ha emmalaltit de Covid-19 i ha pogut comprovar en persona que, efectivament, l'estudi de Regne Unit era correcte.
«La febre ja no era el símptoma més permanent, la pèrdua del gust i de l'olfacte tampoc», assegura l'expert. Afegeix que «apareixien com a símptomes molt freqüents en persones amb vacuna la rinorrea, és a dir, moquejar, el mal de coll o la tos seca i el mal de cap».
Tot això fa que moltes persones que es contagien no ho sàpiguen. Associen els símptomes a un refredat o una simple reacció al·lèrgica perquè no són els habituals des de l'inici de la pandèmia. A més, com estan vacunats, tendeixen a pensar que no poden agafar la Covid-19 i, per tant, ni es posen en quarantena.
Aquest fet podria explicar, en part, l'explosió de casos de les últimes setmanes. Una persona comença a tenir símptomes de refredat, però com ja està vacunada assumeix que té un refredat per la calor i els aires condicionats. Així que segueix fent vida normal, visitant a amics i familiars, anant a locals públics i envoltant-se de més gent.
Finalment, aquesta persona està patint Covid i ho està transmetent perquè no sap que el té. I tot perquè els seus símptomes són diferents dels de març de l'any passat. Per aquest motiu, Corell creu que és important informar la població d'aquests nous símptomes, més similars a un refredat comú.
El mateix Corell admet que precisament això li va passar a ell. Va associar els seus primers símptomes a una al·lèrgia, així que va seguir fent la seva vida. Però quan un dels seus contactes en un dinar va donar positiu, van saltar totes les alarmes. «Cal maximitzar les precaucions encara», assegura.