Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona teletreballant amb un ordinador des de casa

David, l'autònom que no cobrarà ni un euro de la Generalitat tot i haver complert

Es queda amb les mans buides tot i haver estat un dels primers a demanar l'ajuda
Una persona teletreballant amb un ordinador des de casa
Es queda amb les mans buides tot i haver estat un dels primers a demanar l'ajuda | Pixabay


El caos de les ajudes per als autònoms catalans arran de la crisi del coronavirus continua donant sorpreses. La lentitud i les incidències van marcar la primera tongada de peticions d'aquests ajuts, destinats a 10.000 autònoms. Després de dos dies de problemes informàtics i de col·lapse al web de la Generalitat per sol·licitar-les, la problemàtica va acabar amb la cúpula del Departament de Treball destituïda i amb la Generalitat havent de replantejar-se el sistema per concedir les ajudes, evitant tornar a entregar-les per concurrència no competitiva, és a dir, per ordre d'arribada.

Aquest mateix dilluns el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, detallava que la Generalitat destinarà una partida de 232 MEUR per pagar la segona tongada de subvencions, que seran de 2.000 euros per cada treballador per compte propi. L'ajuda s'abonarà aquest mateix mes de desembre i s'haurà fet efectiva «abans que acabin les vacances de Nadal», precisava Aragonès.

El tràmit per sol·licitar els ajuts es va iniciar el dilluns 30 de novembre i ha finalitzat a les 15.00 hores d'aquest passat dilluns. A diferència de la convocatòria anterior, l'ordre d'arribada de les sol·licituds no atorgava preferència. Però hi ha qui ni tan sols ha realitzat el tràmit, convençut que havia entrat en la primera tongada d'ajudes i que cobraria aviat. 

David, l'autònom que no cobrarà l'ajuda per un error de la Generalitat

TV3 ha parlat amb David Albiñana, un dels autònoms que va poder presentar la sol·licitud per a les primeres ajudes als autònoms. Li han desestimat i, segons explica, ningú l'ha avisat de res fins aquest passat divendres, 4 de desembre. Això ha provocat que David ni mogués un dit per demanar la segona ajuda, tenint en compte que, segons es va dir, era incompatible amb la primera. A més, ell havia aconseguit ser un dels primers a tramitar el formulari per a la primera ajuda. Lluny de tot això, a David no li han concedit la primera ajuda ni ha fet el tràmit per accedir a la segona.

L'autònom es quedarà amb les mans buides. El novembre, després de provar-ho des de diversos ordinadors i navegadors diferents, va poder entrar la sol·licitud per a l'ajuda, just deu minuts abans que es tallés i s'informés que s'havia esgotat el pressupost. David va confiar que ho havia aconseguit.

Ara s'ha assabentat que no és així per un correu electrònic, en el qual no se li especificava tampoc el motiu per haver-li denegat l'ajuda. David, de fet, convida tots els autònoms que estiguin confusos a visitar el Tauler Oficial d'Anuncis de la Generalitat, on pots buscar amb el teu número d'expedient i DNI la teva resolució, amb el motiu de desestimació de l'ajuda, si és el cas. Segons l'expedient d'Albiñana, s'ha quedat sense l'ajuda per exhauriment de crèdit.

El problema és que, com lamenta l'autònom, ningú el va avisar amb prou temps per poder tornar a presentar el formulari en aquesta segona convocatòria. En aquest sentit, TV3 s'ha posat en contacte amb la Generalitat, que assegura que tots els autònoms haurien d'haver rebut un SMS abans del 30 de novembre informant de la situació del seu registre.

Són en total 1.400 peticions les que han quedat denegades. Faltaria veure si la majoria són per falta de documentació i errors en el formulari o si, per contra, hi ha més casos com el de David que, tenint tot en ordre, s'han quedat sense la primera ajuda per falta de recursos i sense la segona perquè ningú els ha avisat abans que s'acabés el termini per demanar la segona.

En tot cas, David, que és de Sant Pere de Ribes, assegura que alguns companys seus van rebre l'ingrés de l'ajuda el mateix dia que ell rebia el correu denegant-li aquests diners. «Tot es va decidir la setmana passada», denuncia. David podria presentar ara un recurs, tot i que reconeix que les possibilitats que funcioni són «pràcticament nul·les».

Si la previsió inicial es compleix, la Generalitat es gastaria 200 milions d'euros en aquestes segones subvencions als autònoms. La primera tanda d'ajuts tenia un pressupost molt inferior, de 10 milions, i es va esgotar en 24 hores, ja que l'ordre d'arribada de les sol·licituds atorgava preferència, és a dir, el primer que s'inscrivia rebia els diners. Però, entre ajuda i ajuda, hi ha algú com David, i qui sap si més afectats, que, tot i realitzar els tràmits com calia, es queden finalment sense una i sense l'altra, més impotents que mai.