Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Demanen a un col·lectiu que no es posi la vacuna per les primeres reaccions adverses

Dues persones vacunades han presentat reaccions adverses

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
La campanya de vacunació va començar ahir al Regne Unit | EUROPA PRESS / ONU

Regne Unit ha estat el primer país europeu en començar la seva campanya de vacunació contra la Covid-19 amb la vacuna de Pfizer/BioNTech. La campanya va començar ahir amb un centenar de persones disposades a rebre la vacuna, entre elles Margaret, la primera persona a ser vacunada. Però no tot són bones notícies, les autoritats britàniques ja han alertat de reaccions al·lèrgiques en, almenys, dues de les persones vacunades.

Les autoritats sanitàries han demanat avui a la població que els grups de persones que tinguin un historial 'significatiu' de reaccions al·lèrgiques, han d'evitar vacunar-se. Les dues persones afectades treballen en el Sistema Nacional de Salut (NHS) del Regne Unit, i l'Agència de Regulació de Medicines i Productes Sanitaris (MHRA, són les seves sigles en anglès) ha advertit que les persones amb reaccions al·lèrgiques s'abstinguin, de moment, de posar-se la vacuna.

Stephen Powis, director mèdic del NHS a Anglaterra ha explicat que «com és habitual amb les noves vacunes, la MHRA ha decidit emetre un avís de precaució perquè les persones amb reaccions al·lèrgiques significatives no rebin la vacuna». Tot i això, Powis ha informat que les dues persones afectades s'estan recuperant.

Regne Unit, primer país europeu en començar a vacunar

Amb aquesta campanya de vacunació es pretén, si no posar fi a la pandèmia, intentar immunitzar el màxim nombre de persones per assolir la tan desitjada immunitat de grup i recuperar, en la mesura del possible, la normalitat a la qual estàvem acostumats fins aquest 2020.

Dins d'aquest pla de vacunació, Margaret Keenan ha fet història, sent la primera persona a vacunar-se amb la vacuna de Pfizer. El ministre de Salut del Regne Unit, Matt Hancock, ha explicat en declaracions a 'Sky News' que es tracta de la campanya més gran de vacunació que s'ha realitzat mai al país i destaca que la vacuna «protegirà a Margaret i a les persones del seu voltant, i si aconseguim fer-ho amb tots els que són vulnerables a aquesta malaltia, podrem seguir endavant i podrem tornar a la normalitat».

Fins a 50 hospitals del país van convocar dimarts als primers pacients a rebre la vacuna al Regne Unit, que s'avancen al procés de vacunació a Europa. Rússia també ha començat a distribuir la seva vacuna, Sputnik V, en els hospitals, tot i que es troba en fase d'assajos.

Des de la UE han preferit donar-se una mica de temps abans de donar el vistiplau a tot el continent, però està previst que el 29 de desembre l'Agència Europea del Medicament aprovi la vacuna de Pfizer i que el 12 de gener també doni llum verda a la vacuna de Moderna. Les autoritats europees defensen un pla de vacunació comú que avanci per tot el continent, i Espanya s'està preparant per començar a vacunar a partir del mes de desembre.

Encara que ja hagi començat la campanya de vacunació en alguns països i es doni per segur que començarà aviat a la resta d'Europa, les autoritats sanitàries del món confessen que no s'espera que les vacunes tinguin un efecte immediat en la lluita contra la pandèmia.

De fet, no afectarà el desenvolupament de la segona onada, i no s'espera que s'arribi a un alt nombre de persones immunitzades com a mínim fins a l'estiu. Alguns experts i polítics asseguren que no es recuperarà la normalitat anterior, tot i que s'espera que el pròxim Nadal del 2021 sí que pugui semblar-se als clàssics.