David Corés, recortador de toros

El món del toro, en suspens: David Cortés, en estat greu per una cornada a l'ull

Portava deu anys retirat i havia tornat a l'arena per participar en l'exhibició del Port de Sagunt aquest diumenge

El retallador aragonès David Cortés ha perdut la visió d'un ull per una cornada de toro i segueix ingressat amb un pronòstic molt greu. El jove va patir una agafada durant l'exhibició de retalladors del Port de Sagunt, celebrada diumenge a la localitat valenciana.

Cortés, d'Albalate de l'Arquebisbe (Terol), va ser campió de retalladors de toros a Saragossa el 2009. En aquella ocasió, es va imposar al madrileny Jesús Benito «Espurnes». Poc després va decidir retirar-se i havia tornat a les arenes aquest estiu.

Diumenge es trobava al Port de Sagunt, en una exhibició de retalladors amb caps de bestiar de la Ramaderia JV Machaconses. El recinte taurí s'havia omplert per veure les habilitats dels especialistes, entre els quals es hi havia el retirat David Cortés.

En un moment de la seva actuació, el retallador aragonès va voler realitzar una finta, però el toro va endevinar els seus moviments. L'animal el va llançar a terra i li va clavar una cornada al globus ocular. Es van viure escenes de pànic entre els assistents a l'espectacle.

L'agafada es va produir quan David estava recordant un vedell de l'esmentada ramaderia. Els presents van recordar a l'instant l'agafada que va patir fa deu anys el matador Juan José Padilla, a Saragossa. El torero també va patir una greu cornada a l'ull.

Davis Cortés va ser traslladat a l'hospital de la ciutat de València amb una cornada a la cuixa i una altra al globus ocular. Va ser intervingut quirúrgicament durant més de deu hores. Finalment no va poder salvar la visió de l'ull i segueix amb pronòstic molt greu.

La notícia ha causat una gran consternació entre aquells que van presenciar el dramàtic moment. També entre el món del toro, on Cortés s'ha guanyat una merescuda fama. És molt conegut i compta amb un gran prestigi gràcies a la seva reeixida carrera.

L'habilitat de Cortés com a retallador

Els retalladors són toreros que esquiven els toros amb l'única ajuda del seu cos. Es tracta d'una especialitat dins del món del toreig, consistent en l'agilitat física del retallador. Ha de sortejar al no-res fent retallades, salts i esquivades laterals.

Es tracta d'una tradició centenària que es remunta a les festes populars. Se celebra als carrers o a les places de toros, i també hi ha concursos. És una versió més suau del toreig, ja que en aquest cas l'animal no pateix cap dany.

Cada any se celebra a Espanya un campionat per escollir el millor retallador del país. Les millors retallades són aquelles en què el torero resta més temps aturat després del trencament o aquelles en què surt victoriós gairebé sense córrer o caminant.

David Cortés es endinsar en aquest món i va aconseguir una gran posició al 2009, a Saragossa. Ara haurà de centrar-se en la seva recuperació, després de la pitjor cornada de la seva vida.

Juan José Padilla en la memòria

En veure la gravetat de l'agafada de David Cortés, molts han pensat en el cas de Juan José Padilla el 7 d'octubre de 2011. La brutalitat d'aquella cornada segueix sent recordada en el món del toreig com una de les més greus. Va ser durant la Fira del Pilar, a la plaça de Saragossa.

El cap del bestiar va banyegar el torero i li va perforar la cara amb la banya davant el pànic del públic. El «Cicló de Jerez» es va aixecar del terra cobrint-se la cara ensangonada amb les mans. A infermeria, els doctors no s'ho creien i asseguraven que era el pitjor que havien vist mai. 

La banya havia entrat pel maxil·lar superior posterior i el torero presentava símptomes d'asfíxia. Després estabilitzar-lo, el van traslladar a l'hospital, on va ser intervingut durant més de quatre hores. Tenia l'ull destrossat i no van aconseguir salvar-li la visió, però que fos viu ja era un miracle.

Deu dies després va rebre l'alta i va tornar a les arenes al cap d'un any. Va ser una demostració de superació que el va posicionar en un dels herois del toreig. El seu exemple pot servir a David, el jove retallador que també ha patit una greu cornada a l'ull.