Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Debat de RTVE amb els 9 candidats a la presidència de la Generalitat el 14 de febrer.

Illa i Aragonès confronten en un debat a TVE encotillat i amb un molest doblatge

El líder republicà aconsegueix dibuixar el duel amb un Illa que eleva el to respecte divendres | La CUP cau en les provocacions de Vox en un altre dels moments àlgids del debat

Debat de RTVE amb els 9 candidats a la presidència de la Generalitat el 14 de febrer.
Una imatge del debat d'aquest diumenge de RTVE amb els 9 candidats a la presidència de la Generalitat el 14 de febrer. | RTVE

Llarg, pla i amb ben pocs moments de diversió. El debat entre els candidats a la presidència de la Generalitat que ha emès aquest diumenge a la nit RTVE s'ha assemblat al mes de gener que hem deixat enrere. Durant més de dues hores, els nou presidenciables s'han enfrontat en un debat que, moderat pel gallec Xabier Fortes, ha presentat un format clàssic —quatre blocs temàtics amb temps limitat—, que ha afavorit un cert encotillament dels discursos i ha fet que els moments de discussió viva entre candidats fossin ben pocs.

Una de les polèmiques del debat s'ha donat en les hores prèvies: els candidats del PDeCAT, ERC, la CUP, JxCat i els Comuns han anunciat que s'expressarien en català, i així ho han fet, malgrat que el debat s'emetia per tot Espanya a través del Canal 24 Horas. La solució de RTVE ha estat doblar-los en un sistema que ha dificultat encara més el seguiment de la discussió entre ells. Tot plegat, doncs, un format poc còmode per a un debat que no ha trobat el contrast necessari entre caps de llista per mantenir l'atenció dels espectadors.

Aragonès aconsegueix plasmar el duel contra Illa

Amb tot, un duel ha destacat per sobre d'altres: ha estat la confrontació entre Pere Aragonès i Salvador Illa. El candidat d'ERC l'ha buscat de manera clara al llarg de les dues hores de debat, tant quan es parlava d'economia i de sortides a la crisi causada per la pandèmia com en la qüestió nacional. La cirereta del pastís l'ha posat Aragonès en oferir un cara a cara a Illa, que no hi ha tancat del tot la porta. Pura estratègia per remarcar el missatge que Aragonès ha reiterat durant tota la nit: que això és cosa de dos. El cert és que, en certa manera, si el debat deixa dos antagonistes són els candidats d'ERC i del PSC.

Més enllà de l'assolida i interessada visualització del duel amb els socialistes, Aragonès ha evitat entrar en excés en la polèmica amb altres formacions i ha apostat per exhibir dades i propostes. Illa, per la seva banda, ha elevat el to respecte el debat de 'La Vanguardia' del passat divendres. La resta de formacions han suavitzat el 'tots contra Illa' per restar-li protagonisme, i l'exministre ha evitat caure en les provocacions de Vox, que divendres el van fer exaltar-se en un moment del debat. En canvi, ha estat contundent contra ERC i tamé contra JxCat. «Això no t'ho creus ni tu, Laura» ha dit Illa, deixant del tot descol·locada Borràs quan ha promès la reactivació de la DUI.

La candidata de Junts per Catalunya no ha acabat de treure punta de les seves notables capacitats dialèctiques i, en una línia similar a la mostrada divendres, ha confrontat amb Illa però sense assolir un cos a cos que li hauria fet guanyar el protagonisme que, aquest diumenge, s'ha decantat cap a Aragonès. Amb tot, Borràs no ha dubtat a saltar a la jugular del líder d'ERC quan un diàleg amb Albiach li ha permès treure de nou el 'fantasma' del tripartit.

La CUP cau al parany de Vox... i del PDeCAT

Si divendres els partits ignoraven el to extremadament agre del candidat de Vox, Ignacio Garriga —amb una capacitat retòrica de primer nivell—, aquest diumenge la tònica general ha estat la mateixa fins que el número 2 de la CUP, Carles Riera, hi ha caigut de quatre grapes. En un dels moments més intensos d'un debat en general avorrit, Riera ha demanat al moderador que silenciés Vox i altres candidats, com Jèssica Albiach, han hagut de calmar-lo i recomanar-li ignorar Garriga. Un Garriga, doncs, que ha aconseguit col·locar els seus missatges contundents i, a més, s'ha endut el protagonisme d'un dels moments 'calents' de la nit.

Riera també ha caigut en les constants al·lusions de la candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, que cerca el contrast amb els anticapitalistes per subratllar el seu paper de partit d'ordre. Chacón, que ha anat de més a menys i ha estat més hàbil en el bloc de mesures econòmiques i de governança que en el debat nacional i de pactes, ha tornat a mostrar-se dura amb els cupaires, però també amb JxCat i ERC, respecte els quals busca mostrar-se com una força més seriosa.

En la mateixa línia que divendres, Carlos Carrizosa de Ciutadans ha buscat desesperadament l'atac al procés per desplegar les armes de C's. La formació taronja acusa la pèrdua de tensió política respecte el 2017 i ha buscat en el debat un ambient de polarització que els podria afavorir però que ja no existeix. Jessica Albiach ha estat, de nou, discreta, si bé és cert que ha aconseguit major protagonisme que divendres, amb certa confrontació amb Illa i Aragonès. Des del PP, Alejandro Fernández n'ha tingut prou amb la seva comoditat en el format de debat per col·locar el seu missatge, si bé s'ha mantingut en segon pla al llarg de la nit. Els candidats arrenquen aquest dilluns la primera setmana completa de campanya i ja esperen el darrer debat electoral: serà el dimarts, 9 de febrer, a TV3.