Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020

Una dècada d'envelliment: la nova seqüela en pacients de coronavirus

És un estudi fet amb més de 84.000 pacients

Les seqüeles neurològiques del coronavirus és una de les coses que més preocupa als metges. Tot i que al principi hi havia poques certeses sobre això, durant tots aquests mesos s'han descobert noves evidències sobre els efectes a llarg termini del coronavirus al cervell. Un dels últims estudis afegeix informació preocupant. 

Una amplia investigació sobre més de 84.000 pacients Covid conclou que la SARS-CoV-2 causa danys neurològics a llarg termini arribant a causar un deteriorament mental equivalent a envellir deu anys. Es tracta d'una investigació liderada pel doctor Adam Hampshire, de l'Imperial College de Londres, que confirma les dades preocupants sobre el dany cerebral derivat del coronavirus: «Les persones que s'havien recuperat de la Covid-19, incloses aquelles que ja no tenien símptomes, van mostrar dèficits cognitius crònics», afirmen els investigadors».

Els experts ho coneixen com «Covid llarg», una sèrie de conseqüències persistents de la malaltia que s'ha trobat en persones que havien estat hospitalitzades però també en pacients que ho havien patit de manera lleu. En els casos més greus, el dany cerebral equival a un envelliment mental de 10 anys.

L'estudi confirma la hipòtesi que «la infecció per Covid-19 té conseqüències per la funció cognitiva que persisteix en la fase de recuperació», i matisa que «els dèficits observats van variar segona la gravetat dels símptomes respiratoris, tot i que no presenten diferències significatives segons l'edat, nivell educatiu o altres variants demogràfiques i socioeconòmiques».

 

Danys rellevants

Els investigadors també confirmen que «els efectes varien segons la gravetat de la Covid-19 patida, però els pacients ja recuperats de la infecció i sense símptomes, també van presentar deficiències cognitives». Es tracta, en tot cas, d'una nova aportació a les investigacions que registren una gran varietat de danys cerebrals i neurològics derivats de la Covid-19.

Els resultats de la investigació mostren que els danys cognitius en pacients Covid-19 són rellevants, i una mostra d'això és que alguns pacients que necessitaven ventilació a l'hospital van patir una reducció de les funcions cognitives equivalent a un retrocès d'una mitjana de 10 anys.

Els resultats s'han extret de l'estudi anomenat «Great British Intelligence Test», on 84.285 adults, la majoria d'ells britànics, van ser sotmesos a un qüestionari per resoldre problemes de significat, proves d'agudesa visual o exercicis d'avaluació de la capacitat de memòria».