El president espanyol Pedro Sánchez durant una roda de premsa després de la cimera de l'OTAN, a Brussel·les

Gerro d'aigua freda de Pedro Sánchez als salaris a Espanya

El president creu que ara s'ha de prioritzar «consolidar la recuperació econòmica»

Molt s'està parlant en les últimes setmanes de la possible pujada del salari mínim interprofessional (SMI) per part del Govern. La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha insistit molt en aquesta qüestió en les últimes setmanes i ha urgit a l'executiu a impulsar aquest augment. Però cal un ingredient clau en aquesta operació: el consens en el si del Govern.

El PSOE no veu gens clara la necessitat de pujar de manera urgent l'SMI a Espanya. I, davant la pressió de Díaz, ha respost tirant el fre.

Ja en les últimes setmanes la vicepresidenta segona i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, va voler refredar la possibilitat de la pujada salarial. Però, en les últimes hores, el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet declaracions seguint la línia de Calviño.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Pedro Sánchez refreda la possible pujada del salari mínim a Espanya

Aquest dimecres, 16 de juny, han tornat a aflorar les discrepàncies internes del Govern respecte a la pujada de l'SMI. Unes diferències que va posar en relleu Pedro Sánchez en la compareixença conjunta amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.

Sánchez, a preguntes dels periodistes, va dir que la prioritat del Govern ara passa per «consolidar la recuperació econòmica i la creació d'ocupació». Dues metes que va posar per davant d'un possible augment de l'SMI a curt termini a casa nostra.

Fins i tot s'havia especulat amb la possibilitat d'apujar el salari mínim abans de les vacances d'agost. Però, les paraules de Pedro Sánchez semblen allunyar aquesta opció. El president del Govern va recordar que l'Executiu actual «és el que més ha pujat l'SMI a Espanya en els últims anys».

«Ara mateix, l'important i rellevant és la creació d'ocupació, la consolidació del creixement econòmic», va explicar davant els mitjans de comunicació. Així i tot, Pedro Sánchez va indicar la seva disposició a dialogar amb els agents socials, patronals i sindicats. Però refredant clarament les possibilitats d'un augment immediat de l'SMI.

Sánchez va insistir novament que la prioritat, ara, en l'àmbit econòmic i laboral és una altra. «El principal objectiu és consolidar la recuperació econòmica i aquestes extraordinàries dades d'afiliació a la Seguretat Social», va afirmar d'entrada.

«Per desgràcia, hem de recuperar molta de l'ocupació perduda en el confinament i l'emergència sanitària que vam registrar l'any passat», va dir en les seves declaracions públiques.

Nadia Calviño insisteix frenar les intencions de Yolanda Díaz

Tot i que ja ho havia fet en anteriors ocasions, s'ha tornat a pronunciar sobre aquesta qüestió la vicepresidenta segona Nadia Calviño. Ho ha fet aquest dijous, 17 de juny, en una entrevista mantinguda al programa matinal 'Hoy por hoy', de la Cadena SER.

Calviño ha sigut prudent, ja que Pedro Sánchez va ser prou clar en la seva intervenció d'aquest dimecres al costat d'Ursula Von der Leyen. La vicepresidenta segona ha volgut recordar que el Govern ja ha pujat amb anterioritat l'SMI.

«Som el Govern que més ha apujat el salari mínim, un 30%», ha recordat, reiterant les paraules d'aquest dimecres del president de Govern. I ha estat just després quan ha deixat entreveure la seva opinió, reticent a un nou augment.

«Hauríem de fer que aquest augment no tingui un impacte negatiu en la creació d'ocupació. En especial, el dels joves», ha dit Nadia Calviño. D'aquesta manera, ha posat l'accent en la possibilitat que una pujada de l'SMI comporti una caiguda de la contractació.

La titular d'Afers Econòmics prefereix, clarament, que el salari mínim no pugi a curt termini. Així i tot ha evitat polemitzar amb les discrepàncies internes del Govern sobre aquest tema. «No és un tema sobre el qual s'ha discutit al Govern, no he parlat amb Yolanda Díaz sobre això», ha tancat.