Un farmacèutic posant-se una mascareta FFP2

La decisió sobre la tornada de la mascareta: no hi ha marxa enrere

Les dades d'ocupació hospitalària i UCI no preocupen la ministra de Sanitat

Bé se sap, sigui pels mitjans de comunicació o per coneguts propers, que el coronavirus fa setmanes que està agafant força. Ja fa més de dos anys que fa nosa a Espanya, i ara torna després d'un descans. L'increment de contagis de les últimes setmanes ha fet que ressorgeixin algunes inquietuds i preguntes.

Torna la incertesa

Noves restriccions? Confinaments obligatoris? Tornaran les mascaretes? Davant d'aquesta marea d'incertesa, el Consell de Ministres, que es va celebrar ahir, torna a recomanar l'ús de la mascareta, però no ha confirmat que torni a ser obligatòria.

Gent amb mascareta pel carrer.
El Consell de Ministres tan sols recomana l'ús de la mascareta | GTRES

Tot i que encara hi ha l'obligatorietat de portar-la al transport públic, als centres de salut i a les farmàcies, moltes persones ja s'han oblidat de fer servir aquesta mesura de protecció als carrers, bars i gimnasos. La tornada a l'ús obligatori de la mascareta suposaria, sens dubte, un esforç per a molta gent.

La ministra aposta pel sentit comú

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, fa uns dies recomanava l'ús de la mascareta, com sempre ha fet des que es van reduir les restriccions. Davant les preguntes d'alguns epidemiòlegs, Darias responia així:

«Fem una crida a la prudència, com sempre que hi ha pujades importants en la incidència. Però amb les mascaretes fem una recomanació, perquè tenim una cobertura vacunal altíssima, amb més de 95 milions de dosis inoculades». Una resposta que alegrava moltes persones, però n'inquietava d'altres. I tot seguit va dir que apostava pel sentit comú en espais interiors amb molta gent.

▶️ Adela González llora otra dolorosa muerte tras fallecer su hija pequeña

Espanya no és l'únic país on hi ha hagut un rebrot

La ministra crida a la calma i assegura que, malgrat l'«augment de casos» i que «la BA.5 ja arriba en algunes comunitats fins al 85%», «hi ha països que també han experimentat una pujada de contagis important, però això no s'ha correspost amb un augment de la gravetat».

Una sanitària vacunant una dona
Es proposa una quarta dosi als majors de 60 anys i a les persones que viuen en residències | Canva

 

Nova dosi de vacunes

Actualment, l'ocupació hospitalària es troba en un 8%, mentre que les UCIs registren les xifres més baixes de tota la pandèmia, un 6%. Pel que fa a les vacunes, s'ha proposat una quarta dosi per als majors de 60 anys i per a les persones ingressades en residències. La Ponència de Vacunes, que ha fet aquesta recomanació, aclareix que encara s'ha de determinar la data en què es posarà en marxa aquesta mesura.