medicaments

Una empresa basca crea un fàrmac que ataca la metàstasi del càncer

Es tracta d'un fàrmac que sembla prometedor per al tractament d'alguns tumors

Al nostre país els casos de càncer semblen anar en augment. Aquests últims anys la seva progressió ha anat en alça, i durant l'any passat van arribar a aparèixer fins a 285.530 casos nous, segons apunta l'Associació Espanyola contra el Càncer.

A més, mundialment, és una de les malalties amb més taxa de mortalitat. Per això, des de fa dècades es busca de manera incansable una cura que permeti restablir la salut de tants pacients.

Un medicament molt prometedor contra el càncer

L'empresa basca Oncomatryx ha comunicat que un dels fàrmacs podria ser efectiu contra el càncer. Segons ha informat la companyia espanyola, es tracta ni més ni menys que d'OMTX705, un fàrmac que podria estar molt a prop de convertir-se en un tractament contra els tumors amb metàstasi.

Dona mirant per un microscopi
Ha sigut efectiu per tractar el càncer de pulmó, de pàncrees i de mama | Getty Images

Aquest fàrmac ja ha estat provat amb animals, i aviat ho serà també amb les persones. Fins ara, sembla ser força efectiu per tractar tres tipus de tumors: el de pulmó, el de pàncrees i el de mama.

El tractament serà provat en 150 malalts de vuit hospitals, i entre tots hi haurà set espanyols. Aquests últims es troben repartits entre l'Onkologikoa de Sant Sebastià i la Clínica Universitat de Navarra. A més, creuarà l'Atlàntic, ja que s'ha donat llum verda al seu estudi a l'hospital Beth Israel de Harvard.

Aquesta investigació porta en marxa des de fa 15 anys, i suposa una veritable gosadia de llum. Laureano Simón, fundador de l'empresa biofarmacèutica Oncomatryx, assenyala que és un moment veritablement emocionant. Després d'haver obtingut uns resultats excel·lents en models animals, consideren que ara és el moment d'iniciar-lo en persones.

Com és el fàrmac?

L'empresa apunta que es tracta d'un fàrmac molt potent, fet que suposa una nova via per tractar els càncers més invasius. A més a més, un altre fet destacable d'aquest fàrmac és que presenta uns efectes secundaris molt baixos.

Un científic fent proves
Presenta baixos efectes secundaris i no afecta el sistema immunitari | Getty Images

L'OMTX705 és un fàrmac que no afecta tot el cos. Fins i tot, ni tan sols al tumor. Gràcies al descobriment de la proteïna clau i la cèl·lula que la genera en aquests processos invasius, el medicament actua contra el microambient tumoral.

Aquest fet ha suposat un abans i un després en els avenços científics, ja que han aconseguit eliminar aquesta proteïna sense afectar el sistema immunitari. Si els resultats en les persones són bons, potser el medicament estigui disponible al mercat en els pròxims quatre o cinc anys.

El càncer, es pot prevenir?

Tot i que es tracta d'una condició que no arriba a ser del tot controlable per les persones, sí que hi ha determinades accions que podem prendre per reduir la probabilitat de la seva aparició. Hi ha decisions saludables que estan al nostre abast i que poden aconseguir reduir el risc de contraure molts tipus de càncer.

L'alimentació és una de les principals maneres de prevenir. Cal tenir present que allò que mengem pot afectar dràsticament molts aspectes de la nostra salut, incloent-hi el risc de desenvolupar també determinades malalties cròniques.

Dues amanides
L'alimentació és fonamental per prevenir el càncer | Getty Images

Diversos estudis han demostrat que el desenvolupament del càncer està força influenciat per la dieta que consumim. Així doncs, cal apostar per consumir aliments que ens aportin beneficis naturals i que ens ajudin a disminuir aquest risc.

Altres hàbits nocius, com el consum de tabac o d'alcohol també són factors molt perjudicials per al nostre organisme. El seu consum està molt vinculat al càncer de pulmó o de fetge.

Però, a més d'aquests hàbits, les proves de detecció sempre seran determinants. Si ens sotmetem a proves amb força regularitat (sobretot si tenim factors de risc o antecedents), les probabilitats de patir càncer es redueixen. En el pitjor dels casos, mitjançant aquestes proves també es podria tractar a temps.