Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral

La Justícia suspèn l'ajornament i manté les eleccions el 14 de febrer

El TSJC es posiciona sobre les mesures cautelaríssimes del primer dels recursos presentats

Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral
El TSJC ha pres la decisió sobre les mesures cautelaríssimes. | Europa Press

La Justícia ha suspès l'ajornament electoral a Catalunya i manté les eleccions el 14 de febrer. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'ha posicionat així sobre la petició de mesures cautelaríssimes que sol·licitaven els recursos presentats per un particular i pel partit «d'esquerres no-nacionalista» Izquierda en Positivo. El tribunal tenia sobre la taula un total de sis recursos sobre l'ajornament de les eleccions autonòmiques, si bé tan sols el del particular i el d'Izquierda en Positivo li reclamaven mesures cautelaríssimes, que s'han de resoldre en un termini de 48 hores.

Les eleccions, el 14 de febrer... de moment

Per sorpresa i quan es preveia que les eleccions del 14 de febrer es mantindrien suspeses, el TSJC ha optat per suspendre el decret que el passat divendres va signar Pere Aragonès, en què anul·lava la convocatòria electoral a Catalunya. D'aquesta manera, la resolució del passat divendres queda sense efecte i manté la seva vigència la convocatòria electoral signada al desembre, en què les eleccions autonòmiques es fixaven per al proper 14 de febrer.

En resum, doncs, després de setmanes d'especulacions i de càlculs sobre què passaria amb les eleccions autonòmiques a Catalunya davant de la situació epidemiològica que viu el país, el TSJC ha resolt, admetent les cautelaríssimes dels recursos presentats, que la data del 14 de febrer ha de seguir en peu. Hores d'ara, doncs, Catalunya es troba a 25 dies d'uns nous comicis que, des del passat divendres es donaven per suspesos. 

Ara bé: és segur que les eleccions seran el 14 de febrer? No. El TSJC encara s'ha de pronunciar sobre les mesures cautelars reclamades pels altres recursos —ho podria fer entre finals d'aquesta setmana i principis de la següent— i sobre el fons dels recursos —podria trigar encara més dies i, fins i tot, setmanes. Aquestes decisions podrien seguir la mateixa línia que la presa avui, però també podrien contradir-la i mantenir l'ajornament. El mateix TSJC ha recordat que «la decisió d'acceptar les mesures cautelaríssimes no anticipa el posicionament sobre el fons de l'assumpte».

La Junta Electoral se n'ha desentès i ha passat la pilota al TSJC

La Junta Electoral Central (JEC) ha emès aquest dimarts una nota del seu president, Miguel Colmenero, on declara que no és competent per pronunciar-se sobre l'ajornament de les eleccions acordat pel Govern i els partits catalans. El motiu, segons fonts d'aquest organisme, és que la Junta es fa càrrec i arbitra les decisions i els actes que tenen a veure amb processos electorals, i no sobre les convocatòries. Segons l'àrbitre electoral, qualsevol resposta al decret aprovat per la Generalitat sobre la cancel·lació dels comicis del 14 de febrer ha de venir de part dels tribunals ordinaris, en aquest cas del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La JEC ha respost d'aquesta manera la petició d'informació que li ha enviat la candidatura de Primàries perquè aclareixi la validesa de l'acord per a la suspensió de les eleccions del 14 de febrer. Aquest organisme ha situat d'aquesta manera la qüestió a mans del TSJC.