Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la façana de l'Agència Tributària

Declaració de la renda: les caselles que has de marcar perquè et surti a retornar

Només és obligatòria si durant l'exercici 2020 s'han ingressat més de 22.000 euros amb un sol pagador o més de 12.643 amb dos o més pagadors

Queden tot just uns dies perquè s'obri el termini per presentar la temuda declaració de la renda, un tràmit que se sol dur a terme durant els mesos previs a l'estiu. Aquest any, el termini per complir amb Hisenda és lleugerament més llarg, des del 7 d'abril fins al 30 de juny, i en aquests dies són moltes les persones que ja estan calculant si el resultat serà positiu o si, per contra, sortirà a pagar a l'Agència Tributària.

Efectivament, el resultat no dependrà d'una altra cosa que de les circumstàncies econòmiques de cada un durant l'exercici anterior i de totes les deduccions i reduccions, entre altres, que es puguin aplicar en cada cas.

És important, en aquest sentit, tenir coneixement de tot això, que moltes vegades és tan bàsic que requereix ajuda d'un assessor fiscal expert en la matèria. El que sí que està clar és que hi ha algunes caselles clau en la declaració de la renda que cal tenir molt en compte i que poden desencadenar en una important diferència en el resultat final. Cal saber que, si alguna d'aquestes anteriors no es marca, el resultat pot jugar-nos una mala passada. Aquestes caselles poden referir-se a situacions personals i familiars, mínims, rendes exemptes, deduccions estatals i autonòmiques, etc.

Cal recordar que tan sols s'haurà de desenvolupar la declaració si durant l'exercici 2020 es van ingressar més de 22.000 euros amb un sol pagador o més de 12.643 amb dos o més pagadors.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Claus a tenir en compte perquè aquest any la declaració surti a retornar

Lloguer d'habitatge per a menors de 25 anys

Totes aquelles persones que visquin de lloguer i tinguin menys de 35 anys poden aplicar una deducció per lloguer d'habitatge habitual, encara que generalment només s'aplica a contractes d'arrendament signats abans de l'1 de gener de 2015. Afegit a això anterior, la base total imposable ha de ser inferior a 24.107,20 euros anuals. En el cas que es compleixin aquests requisits, es podrà descomptar fins al 10,05% de les quantitats satisfetes.

Inversió en habitatge habitual

Aquesta característica s'aplica a aquelles persones que van comprar casa o començar a pagar per la seva construcció abans de l'any 2013. Amb això es podrien reduir fins a un 15% les quantitats invertides, amb un límit de 9.040 euros.

Autònoms

Els treballadors autònoms o per compte propi han de tenir en compte les despeses deduïbles que puguin aplicar-se, com material d'oficina, lloguer d'oficina o local, despeses de transport, dietes, etc.

Així mateix, aquest any serà possible que els contribuents que declarin activitats econòmiques en estimació directa (casella 220) traslladin a la declaració les quantitats econòmiques consignades en els seus llibres de registre, per descomptat, sempre que estiguin homologades per l'Agència Tributària.

Maternitat i família

Per a aquest subgrup també hi ha algunes reduccions i deduccions que estarien directament relacionades amb l'existència de fills, persones al càrrec, família nombrosa, etc. Per això, convé consultar un assessor especialitzat o directament a Hisenda.

Aquest any i com a novetat, a més dels 1.200 euros de deducció per tenir un fill menor de tres anys, se sumen 1.000 euros més, quan es dona la situació que el contribuent satisfaci despeses de guarderia o centres d'educació infantil. Per això anterior, les mares que hagin estat en situació d'ERTO o cessament d'activitat no podran aplicar aquesta deducció durant aquest temps que no hagin exercit activitat, tant per compte propi com per compte d'altri.