El president espanyol Pedro Sánchez amb una bandera nacional i una altra de la UE darrere

El govern espanyol dona per fi la data més esperada: «Passarà a l'estiu»

S'espera que el mes de juny estigui disponible el passaport digital que permeti la reobertura del turisme

El govern espanyol ja està pensant com gestionar la pandèmia del coronavirus quan arribi l'estiu, per al qual queden tot just tres mesos, tenint en compte totes les previsions que hi ha actualment amb les vacunes. La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha parlat aquest dimarts, 30 de març, en una entrevista per a RNE, durant la qual s'ha mostrat confiada que Espanya pugui reobrir el sector del turisme de cara a l'estiu.

La ministra creu que l'arribada de les vacunes, amb cada vegada més percentatge d'espanyols vacunats amb una o amb les dues dosis necessàries per a la immunització, pot ajudar que aquest estiu es pugui reprendre una certa normalitat, semblant a la de l'estiu passat i lluny dels mesos de restriccions que arrosseguem des de setembre.

De fet, el passaport digital que la Unió Europea estaria preparant ajudarà a estar «més segurs» i facilitarà l'arribada i sortida de turistes del nostre país, almenys de les persones que ja hagin estat vacunades. «Confiem molt en la disponibilitat d'aquest instrument», ha afegit.

Reyes Maroto ha defensat que la reputació d'Espanya com a destinació turística no ha canviat durant la pandèmia, i que els turistes estrangers segueixen tenint moltes ganes de venir al nostre país a gaudir del seu sol, la seva gastronomia i el seu gran patrimoni artístic i cultural. «Els viatgers volen venir a Espanya perquè la pandèmia no ha deteriorat la nostra marca», assegura la ministra.

Afegeix també que, segons les previsions de Sanitat, a Espanya hi haurà ja un percentatge elevat de persones vacunades. La UE espera arribar al 70% de la població general vacunada el 14 de juliol, però en el cas que no es pugui arribar a aquest percentatge, les previsions segueixen sent molt bones i el país aspira a tenir, si més no, tota la població major de 40 anys vacunada.

En aquest sentit, s'espera que la progressió sigui bastant igual a tot el continent europeu, de manera que les autoritats comunitàries ja estan preparant un 'passaport sanitari' digital que les persones vacunades podran utilitzar perquè se'ls permeti la lliure circulació, cosa que actualment no passa amb la majoria de països, que limiten els desplaçaments.

Malgrat tot, Maroto ha admès que «potser no serà l'estiu que tots volem», recordant imatges d'anys anteriors i xifres que han fet història amb l'arribada de milions i milions de turistes cada estiu. «Ens estem preparant per rebre els turistes amb l'inici dels viatges de forma gradual», ha recalcat la ministra.

Sobre la possibilitat que els països europeus posin en marxa 'corredors turístics asseguradors', com va passar fa un any, Reyes Maroto ha explicat que no creu que «sigui necessari» aquest any gràcies a l'eina del passaport. Si aquest document que acredita que un ciutadà ha estat vacunat ja permet viatjar de forma segura i lliure pel continent, no hi ha necessitat que els països estableixin llistes de zones segures on viatjar i altres que no ho siguin tant, ja que es pressuposa que les persones vacunades estan ben protegides de virus, encara que viatgin a zones que encara tinguin elevada incidència.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

I el turisme nacional?

Per les seves paraules, la ministra s'ha referit en tot moment al turisme estranger i a la implantació d'aquest passaport a nivell comunitari, sense especificar què passarà amb els viatges dins d'Espanya.

Fins ara, els tancaments perimetrals impedeixen els viatges d'espanyols per dins d'Espanya, mentre que els turistes estrangers tenen menys traves per entrar al país. Si el govern espanyol acaba prorrogant l'estat d'alarma, els tancaments perimetrals podran seguir vigents si les comunitats autònomes ho veuen necessari, el que aixeca el dubte sobre si aquest passaport permetrà saltar-se'ls.

De moment, i a falta de concreció per part del govern central, tot sembla indicar que aquest passaport podria utilitzar-se també dins d'Espanya. L'Executiu de Sánchez ha estat preguntat diverses vegades sobre si Espanya es planteja un certificat de vacunació nacional, però la resposta sempre ha estat que, si des d'Europa ja se n'està preparant un, no té sentit que Espanya vulgui implementar-ne un altre de diferent.

Així, caldrà esperar per veure què passarà amb els viatges nacionals, però la situació de l'estiu passat sembla indicar que aquest any podria repetir-se la mateixa història, a més, podent utilitzar el passaport per poder viatjar tranquil·lament pel nostre país. Ara només queda seguir vacunant la població per assolir índexs suficients d'aquí a tres mesos que permetin totes aquestes relaxacions.