Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un professional sanitari fent una prova PCR a una dona durant el cribratge massiu a Montblanc

Comencen els cribratges a Lleida arran de l'augment de casos

El cribratge està obert a la resta de persones que en els últims dies hagin pogut estar exposades a activitats amb un risc mitjà-alt o alt de contraure el virus

Salut durà a terme avui i demà dijous un cribratge poblacional a la Zona Alta de Lleida a causa de l'elevat increment de casos de covid-19 detectat al municipi en els últims dies. Les proves PCR es duran a terme en una carpa que s'instal·larà a l'avinguda Rovira Roure, a tocar amb la plaça Ricard Viñes.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En concret, s'efectuaran avui entre les 15 i les 19 hores, i dijous, de 10 a 19 hores. En cas que hi hagi molta demanda, Salut ja ha anunciat que es prolongaran també a divendres. L'objectiu d'aquesta actuació és detectar casos asimptomàtics per poder fer-ne l'aïllament i tallar la cadena de transmissió, segons han explicat des de Salut.

El cribratge està dirigit a tota la població, però des de Salut s'ha convocat a través de missatges al mòbil a les persones d'entre 40 i 60 anys de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) Primer de Maig, Eixample i Balàfia-Secà-Pardinyes, que són les que tenen una incidència acumulada més elevada en els últims 14 dies a la ciutat.

Tot i això, el cribratge està obert a la resta de persones que en els últims dies hagin pogut estar exposades a activitats amb un risc mitjà-alt o alt de contraure el virus. En el cas del risc mitjà-alt, s'inclouen restauració, activitats esportives en grup, centres d'estètica i perruqueries. Pel que fa a risc alt serien activitat física en llocs tancats, viatges i activitats en espais tancats sense guardar distància de seguretat.

La tècnica utilitzada serà la PCR. L'actuació pretén detectar casos asimptomàtics per poder fer-ne l'aïllament i tallar la cadena de transmissió. Així mateix, és una mesura per conscienciar la població de la necessitat de reduir l'activitat social i, sobretot, la interacció amb persones de fora del grup de convivència. Cal recordar que actualment les trobades socials estan limitades a qautre persones com a màxim en espais públics tancats i sis en espais públics oberts.

Cribratges al sector agroalimentari

En la mateixa línia, Salut ha dut a terme una pla pilot de cribratges amb PCR automostra en la indústria alimentària, una acció prèvia a la posada en marxa del Pla de cribratges previst en el marc d'actuacions per afrontar la campanya de recollida de la fruita.

Aquestes proves serviran per posar en marxa cribratges en empreses del sector si es detecta un increment de casos important per mitjà de la coordinació amb els serveis de prevenció de riscos laborals, una coordinació necessària per assegurar que les mesures preventives per frenar els contagis i reduir la transmissió en aquests centres s'apliquen correctament.

En aquest sentit, el Departament ha començat el programa d'assessorament i supervisió de mesures preventives a les empreses del sector agrari. Es tracta d'una acció emmarcada també dins el pla de treball de la campanya de recollida de la fruita, en el marc de la qual es realitzaran centenars de visites a partir de les pròximes setmanes.

Accions conjuntes amb municipis lleidatans

D'altra banda, amb l'objectiu de gestionar la crisi sanitària i social provocada per la covid-19, Salut ha signat ja 67 convenis de cooperació interadministrava amb municipis de la Regió Sanitària Lleida. Aquests acords tenen com a objectiu promoure la coordinació d'accions conjuntes entre els serveis públics de Salut i de l'administració local en situacions d'alta incidència de la covid-19. L'objectiu és anticipar-se, intensificant les mesures quan es detecten canvis en la tendència de casos positius.

En les últimes setmanes, s'han activat les comissions de treball per a la intervenció comunitària amb diferents municipis del territori, així com amb els diferents barris de la ciutat de Lleida. Es tracta dels municipis de Vallfogona de Balaguer, Artesa de Segre, el Palau d'Anglesola, Mollerussa, Aitona, Alguaire, Alpicat, Artesa de Lleida, Lleida, Montoliu de Lleida i Rosselló. Aquestes comissions estan formades per referents de Salut Pública, de l'Àrea Bàsica de Salut corresponent i del municipi o consell comarcal, amb el suport del Servei Català de la Salut. Fins al moment, hi ha 42 comissions constituïdes a tota la regió.