L'expresident Carles Puigdemont ha anunciat durant les declaracions als mitjans que inclou a l'estat espanyol en la demanda contra Llarena

La defensa de Puigdemont inclou a l'Estat espanyol en la demanda contra Llarena

La defensa del polític català assegura que gràcies al fet que Espanya es va personar en el cas ara poden ampliar l'objecte de la demanda civil

La defensa de Carles Puigdemontha ampliat a l'estat espanyol la demanda contra Pablo Llarena a Bèlgica. Així ho ha explicat en declaracions als mitjans des de Waterloo el mateix Puigdemont, després que dimecres els advocats formalitzessin la demanda civil anunciada als tribunals belgues. «Arran del paper actiu del regne d'Espanya en aquesta demanda, que havia de ser particular, hem cregut convenient que ja és un afer europeu  i calia ampliar-la», ha dit l'expresident, indicant que «s'estan posant en joc drets fonamentals».

«Se'ns ha obert un horitzó que abans no estava previst»

«Se'ns ha obert un horitzó que abans no estava previst», han indicat fonts de la defensa, que asseguren que gràcies al fet que Espanya es va personar en el cas,  ara poden ampliar l'objecte de la demanda civil. El text presentat no només s'hi inclou Llarena sinó també l'Estat. A més, també s'estén l'objecte de la demanda a les actuacions de Llarena com a jutge, i no només pels seus comentaris a títol personal fora de la seva activitat. 

Per altra banda, la defensa de Puigdemont i la resta d'exconsellers també aprofita la demanda  per sol·licitar al jutge belga que presenti una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE, amb seu a Luxemburg. Concretament, la demanda recull la petició perquè el jutge belga sol·liciti al tribunal de la UE si la immunitat de l'Estat, «invocada per rebutjar al tribunal[belga]el seu poder de jurisdicció en el marc d'una acció de responsabilitat civil contra un estat membre és compatible amb els principis fonamentals del dret de la UE».

Puigdemont demana als ciutadans que s'associïn a la Crida

El fundador de la Crida i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat, a través d'un vídeo publicat a Twitter, que els ciutadans s'associïn a la Crida. Segons Puigdemont, en els pròxims temps que vindran s'hauran d'afrontar reptes que demanaran la «màxima unitat». I no s'ha referit només al pròxim cicle electoral sinó també a la situació política en general.

«És el moment d'associar-se a la Crida per formar part d'aquest projecte que busca i perseguirà fins al final la unitat política per prendre les grans decisions del país», ha conclòs. Per a Puigdemont, «ara toca fer un salt més» després que la Crida des de fa uns mesos hagi començat a «caminar fort».

Puigdemont ha recordat que el propòsit de la Crida ha estat, des del principi, traslladar a la política la unitat que existeix a la societat catalana. La unitat que, segons ha assenyalat, va fer possible l'1-O. «Aquesta idea d'anar junts des de la nostra adversitat d'opinions i de criteris és el que ens ha fet forts», ha afegit.