Alerta a Espanya després del que ha passat a França. I és que les autoritats han retirat el model d'un conegut telèfon per la seva «alta emissió d'ones no ionitzants».
Tota aquesta polèmica es va desencadenar després que es realitzés una exhaustiva anàlisi de 141 models d'un tipus d'iPhone . Amb tot, els experts van arribar a la conclusió que aquest telèfon ultrapassava el límit legal fixat.
Així les coses, les autoritats franceses van demanar a Apple que engegués tots els mitjans disponibles per arreglar aquest problema. Una petició urgent a causa de la importància d'aquest contratemps tan seriós amb l'iPhone 12.
Com no podia ser d'una altra manera, des que es va saber la notícia a Espanya, s'ha aixecat cert enrenou. I cal ressenyar que a Bèlgica també s'ha actuat de la mateixa manera que al país gal.
Tant l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i Facua-Consumidors en Acció han demanat que es prengui la mateixa mesura al nostre mercat. I tot després dels dubtes generats sobre les seves emissions i seguretat.
Demanen que es retiri del mercat de manera cautelar l'iPhone 12
El cas és que l'OCU ha indicat a través d'un comunicat a la pàgina web el següent. «Només se superen en els mesuraments de les extremitats, fixats en 4 W/kg, els més generosos. I no al cap ni al tronc, on no poden superar els 2 W/kg».
Alhora, han exposat que, durant les proves, s'han dut a terme mesuraments en «la pitjor situació possible. Tal com exigeix la normativa: amb el mòbil emetent a màxima potència, a la xarxa més desfavorable i en la posició en què l'antena del mòbil més incideix sobre el cos».
Així mateix, des de l'OCU han deixat clar que els límits de seguretat europeus són «50 vegades inferiors als necessaris perquè es produeixi un augment d'1 ºC a la temperatura del cap».
És urgent retirar l'iPhone 12 per «superar l'emissió d'ones electromagnètiques»
Això sí, malgrat aquestes indicacions, han demanat encaridament a Apple que prengui mesures. Sobretot, que es pugui com més aviat millor revisar i confirmar aquestes emissions a la resta de països de la Unió Europea.
El que passaria si al final les dades resultants són negatives és que s'hauria de retirar immediatament la resta de mòbils que hi ha actualment al mercat.
Igualment, Facua ha posat el focus en aquesta retirada temporal de l'iPhone 12 de les botigues espanyoles. Ho ha deixat anar així per «superar l'emissió d'ones electromagnètiques permeses per la normativa europea».
Sobre aquest greu problema, requereixen al govern d'Espanya que segueixi l'exemple de França i que suspengui la comercialització d'aquests terminals fins que la companyia no anunciï mesures concretes per reduir l'índex d'emissions. Ha d'estar«per sota del màxim legal permès per la UE per evitar així possibles riscos sobre la salut dels ciutadans».
Des de Facua i OCU se sol·licita la retirada cautelar del telèfon a Espanya
A més, des de Facua-Consumidors en Acció no s'hi han quedat. La veritat és que han apuntat que els usuaris d'un d'aquests telèfons iPhone 12 podrien demanar la devolució de l'import del terminal mòbil.
Tot i això, des de l'organisme que presideix Rubén Sánchez asseguren que podrien «argumentar la vulneració de la normativa comunitària sobre missions electromagnètiques».
Cal deixar ben clar que el límit de 4 W/kg és marcat per la Unió Europea per raons de seguretat. La veritat és que uns valors més elevats podrien ser problemàtics i fer créixer el risc de certs tipus de càncer, segons s'ha exposat en estudis recents a nivell científic.