Denunciat un Ajuntament català per empadronar només amb títol de lloguer o propietat

Diversos grups polítics i entitats acusen el consistori de perseguir il·legalment les okupacions

Imatge d'un cartell de la presentació de la denúncia contra l'Ajuntament de Premià per endurir els empadronaments
Els denunciants lamenten que l'Ajuntament de Premià hagi endurit les condicions per a empadronar | Twitter (@AndreuMumbru)

Els grups municipals Crida Premianenca i Premià En Comú Podem (ECP) han presentat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Premià de Mar (Maresme) per haver «endurit» del sistema d'empadronament. Amb el suport de la Xarxa d'Habitatge del Baix Maresme, Premià Acull i la Coordinadora Obrim Fronteres, els denunciants carreguen contra el consistori perquè el ple va aprovar el requeriment del títol de propietat o de lloguer a tothom qui vulgui empadronar-se.

Els partits i les entitats defensen que els ajuntaments estan «obligats» a concedir el padró a qualsevol veí que demostri que resideix al municipi, encara que no tingui domicili fix. Els denunciants acusen el govern de voler perseguir les ocupacions il·legalment.

L'empadronament, condicionat a un títol de propietat o lloguer

Els grups denunciants recorden que l'any 2018 es va acordar que l'Ajuntament de Premià concediria l'empadronament als veïns encara que no fossin titulars de cap contracte de lloguer, que estiguessin en habitacions rellogades o que ocupessin un habitatge. Critiquen, però, que el setembre passat el consistori va aprovar una moció proposada per la Coordinadora d'Associacions de Veïns que condiciona l'empadronament al fet de tenir un títol de propietat o lloguer.Els partits i les entitats que han presentat el recurs als jutjats adverteixen que els veïns que no estan empadronats «tenen negats drets bàsics», com la targeta sanitària o la formació per a la inserció laboral, així com l'accés a les ajudes dels Serveis Socials. Una situació que, asseguren, és «especialment preocupant» en el cas de les persones migrades.Els denunciants reclamen que l'Ajuntament de Premià apliqui la normativa anterior a la tardor del 2020, garantint l'empadronament a qualsevol veí que visqui al municipi i que ho pugui acreditar amb documentació o testimonis. En el cas que no tingui domicili fix, recorden que hi ha consistoris que accedeixen a empadronar aquestes persones en dependències municipals.


Comentaris

envia el comentari