Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un grup d'alumnes fent cua per entrar a l'escola

El Departament de Salut admet que l'inici de curs ha «tensionat» la situació a Girona

S'estudia fer un cribratge en un institut de Salt on s'han detectat positius per frenar la cadena de contagis

Un grup d'alumnes fent cua per entrar a l'escola
Les restriccions a Girona i Salt han evitat una situació descontrolada amb l'inici del curs escolar. | Europa Press

Salut admet que l'inici de curs ha «tensionat» la situació a Girona i Salt (Gironès) però defensa que les restriccions que s'han aplicat —i que ara s'allargaran— han tingut efecte, perquè sinó s'estaria «molt pitjor». El director territorial del CatSalut, Miquel Carreras, fa una crida a no abaixar la guàrdia i avança que s'estudia fer un cribratge en un institut de Salt on s'han detectat positius per frenar la cadena de contagis.

«Hem d'estar alerta perquè els indicadors no acaben d'anar prou bé i tenim molt tensionada l'atenció primària», ha dit. El gerent del CatSalut ha defensat que s'allarguin les restriccions a Girona i Salt per frenar la corba de contagis i ha dit que el Departament de Salut confia que, en els pròxims quinze dies, es pugui abaixar el risc de rebrot als dos municipis. «Hem d'esperar que sigui així», ha dit Carreras.

A Girona ciutat, el risc de rebrot ha baixat i se situa en 433,77 (uns 48 punts menys en un dia). Tot i això, es troba per damunt del que hi havia ara fa dues setmanes, el 13 de setembre (quan va ser de 409,86). A Salt, aquest indicador es troba en 670,68.

Si no s'haguessin aplicat restriccions a Girona i Salt, els indicadors serien «molt més alts»

El gerent del CatSalut admet que hi ha hagut un factor que els ha jugat en contra a l'hora de frenar el virus: l'inici del curs escolar. Carreras explica que l'obertura de les escoles ha estat «una interferència important» a l'hora d'avaluar les restriccions, perquè ha contribuït a fer que els indicadors «no hagin baixat tot allò que seria esperable».

Miquel Carreras, però, ha volgut «agrair tot l'esforç» que ha posat el sistema educatiu. I ja ha deixat clar que, si no s'haguessin aplicat restriccions a Girona i Salt, els indicadors serien «molt més alts» que els que hi ha. «Estic relativament content, perquè no hem empitjorat tot allò que ho podríem haver fet sense haver aplicat cap mena de mesura», ha afirmat.

Ara, quan ja fa més de dues setmanes que els alumnes han tornat a classe, el gerent del CatSalut assegura que serà el moment de veure si l'allargament de les restriccions aconsegueix frenar la incidència del virus. «Veurem com va, però una de les coses que hem de tenir molt presents és que haurem de conviure amb la malaltia; hi haurà brots, que poden ser lúdics o familiars, i que haurem de controlar», ha explicat Carreras.

Cribratge en un institut de Salt

El gerent del CatSalut ha explicat que, a hores d'ara, no hi ha cap «punt crític» però sí que el Departament de Salut està avaluant fer un cribratge en un institut de Salt. Carreras ha recordat que la setmana passada ja es van fer unes 150 PCR a la zona est de Girona, arran d'un brot amb 14 casos positius de Covid-19, i que allò que es fa és anar «mirant dia a dia» i anar «pas a pas» per veure on cal actuar.

En aquesta línia, Salut estudia fer ara proves a l'institut de Salt, per frenar la cadena de contagis de coronavirus. Tot i que Carreras no ha dit el nom del centre, a través de la web d'Educació que recull les dades de positius i grups confinats, dels tres instituts que hi ha a Salt, el Salvador Espriu és el que té més casos de Covid-19. Al centre, ara mateix hi ha sis positius acumulats. Una situació que ha obligat a confinar 118 alumnes i professors. «No està tancat que es faci però sí que s'ha posat sobre la taula per debatre-ho amb els experts», ha afegit el gerent del CatSalut a Girona.