Fotomuntatge d'un metge amb el braços plegats i la verola del mico

Un dermatòleg reacciona als nous casos de verola del mico: «Fa molta por»

Madrid ha elevat a 24 els casos sospitosos de la verola del mico

Ja són set els casos positius pel virus de la verola sísmica o verola del mico ('monkeypox'). Tot i això, hi ha 24 casos sospitosos i fins a 29 es troben en estudi en coordinació amb el Centre Nacional de Microbiologia (CNM) per confirmar o descartar el diagnòstic.

El cap del servei de Dermatologia de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid, Pablo L. Ortiz Romero, ha advertit del perill de la malaltia a través del seu compte de Twitter. «Fa por. Molta por», escrivia en un 'post'.

Espanya no ha estat el primer país que ha registrat casos d'aquesta perillosa malaltia. I és que el Regne Unit va llançar un avís a l'OMS després de detectar el passat 15 de maig quatre primers casos. Es tracta així d'una alerta global.

Com es transmet la malaltia

La verola del mico es transmet, generalment, per via respiratòria. No obstant això, sembla que els nous casos detectats de la malaltia no s'han transmès a través de l'aire. «Tot apunta que ha estat pel contacte amb mucoses durant les relacions sexuals», expliquen.

Els casos que es troben en estudi actualment són homes que van mantenir relacions amb altres homes. Tot i que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha recordat a la població que és un virus i no una malaltia de transmissió sexual. La simptomatologia associada a la verola del mico és febre, inflamació dels ganglis, erupció a les mans i miàlgies.

Imatge d'una persona infectada amb la verola del mico
Es va detectar per primer cop l'any 1970 | CatalunyaDiari

La verola del mico va ser detectada per primera vegada en un nen de 9 anys a la República Democràtica del Congo, l'any 1970. En aquesta regió la verola havia desaparegut dos anys abans, en 1968.

Des d'aquest moment, s'han notificat la majoria dels casos a les regions rurals de la selva tropical properes al Congo i a l'Àfrica occidental. De fet, a la República Democràtica del Congo es considera endèmica. El període d'incubació de la malaltia és entre 6 i 16 dies, però pot variar entre 5 i 21 dies.

Imatge d'un estetoscopi
Solen tenir un període d'incubació de 6 a 16 dies | Canva

De moment, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón ha declarat «que no és probable que la verola del mico generi una transmissió important, però no es pot descartar». Ha demanat precaució a la població i ha exposat que estan treballant amb totes les hipòtesis possibles.

Com actuar si tens símptomes de verola del mico

Si es compten amb símptomes semblants als de la verola del mico, Darias ha explicat que s'hauria de contactar de manera telefònica amb un centre de salut i aïllar-se al domicili. De la mateixa manera, cal evitar el contacte físic amb altres persones o animals fins que desapareguin les erupcions cutànies.

La ministra també va indicar la manera d'actuar del personal sanitari davant d'un possible cas de la malaltia. Cal la màxima protecció i ús d'equips de protecció personal (EPI). Així mateix, recomana la vigilància i el seguiment dels casos de verola del mico.