Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge Pedro Sánchez i Putin

Espanya, el nou objectiu de Vladimir Putin i de Rússia

El Ministeri d'Exteriors rus ha expulsat del país 27 diplomàtics de l'ambaixada d'Espanya a Moscou

Aquest dimecres Moscou ha expulsat 27 diplomàtics i personal de l'ambaixada espanyola de la capital russa. El Ministeri d'Exteriors ha comunicat a l'ambaixador espanyol rus, Marcos Gómez Martínez, el personal diplomàtic que haurà d'abandonar el país. Tot i això, el mateix ambaixador no figura a aquesta llista de persones.

Una mesura que fins ara no s'havia adoptat contra Espanya, però que sí que s'havia implementat contra altres països des de l'inici de la guerra. De fet, l'ambaixada espanyola a Moscou havia pogut continuar amb la tasca diplomàtica amb total normalitat fins dimecres. Aquesta és, doncs, la primera represàlia de Putin contra Espanya.

Ambaixador d'Espanya a Rússia
Espanya no preveu prendre cap mesura. | YURI KOCHETKOV / EFE

Es tracta d'una resposta a una mesura anàloga que Espanya havia pres amb anterioritat. I és que a principis del mes d'abril i a causa de l'ofensiva que Rússia llançava a Ucraïna, diversos diplomàtics i treballadors de l'ambaixada russa a Madrid van ser declarats persona non grata.

El Ministeri a la seva pàgina oficial va fer públic el seu malestar i va confirmar que la seva acció responia a la que Espanya havia pres un mes i mig enrere. Expressen «la seva forta protesta per la provocativa declaració oficial de persona non grata a 27 empleats de les institucions russes a Espanya». A més, adverteixen que és un pas hostil que afectarà de manera negativa les relacions entre Putin i el govern espanyol.

Putin.
El Kremlin assegura que aquesta mesura afectarà negativament les relacions entre Rússia i Espanya.   | Europa Press

Espanya rebutja la decisió de Rússia

El Ministeri d'Exteriors d'Espanya va respondre ràpidament a la decisió presa pel govern de Putin. A través d'un comunicat, José Manuel Albares feia públic que Espanya «rebutja la decisió adoptada per la Federació Russa». A més, desestimen la justificació de les autoritats russes «amb base a la reciprocitat per l'expulsió de 27 funcionaris de l'ambaixada russa a Madrid notificada el mes d'abril passat».

«L'expulsió decidida llavors per les autoritats espanyoles es va basar en motius de seguretat degudament justificats», declara al comunicat. Així mateix, es destaca la feina dels diplomàtics que han estat expulsats de l'ambaixada espanyola a Rússia.

D'aquesta manera, Albares ha destacat «la feina del personal de l'ambaixada d'Espanya davant de la Federació Russa». Assegura que posa en valor el seu professionalisme. «Sempre ha respectat plenament les obligacions previstes a la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiques i la Convenció de Viena de Relacions Consulars», exposa al comunicat.

Pedro Sánchez en una roda de premsa a la Moncloa
El ministre d'exteriors rebutja la decisió russa.   | GTRES

Una mesura estesa a França i Itàlia

Espanya no ha estat l'únic país afectat per la decisió que ha pres Rússia fa pocs dies. El Kremlin ha ordenat la sortida de 34 membres diplomàtics de França i 24 d'Itàlia.

El Ministeri d'Exteriors italià reiterava, com Espanya, la tasca del personal diplomàtic, que sempre ha actuat d'acord amb la convenció de Viena. Per part seva, França ha qualificat de resposta injustificada a l'acció que ells mateixos van prendre a l'abril d'expulsar «diverses dotzenes d'agents russos que actuen al nostre territori amb estatus diplomàtic i treballen en contra dels nostres interessos de seguretat».