Imatge d'un home suant en plena onada de calor

Alerta pel pic de la calorada extrema i de rècord aquest cap de setmana

La forta calor tocarà sostre amb fins a 39 o 40 graus a les zones més tòrrides. Ambient força insuportable amb pols en suspensió i més nits tropicals

Ja tenim aquí el pic de la primera forta calorada de l’any, i arriba molt abans del que tocaria. Ens espera un cap de setmana excepcionalment càlid en què segur que es batran nous rècords de calor en un mes de maig. Tot just som a la primavera i tenim temperatures més pròpies d’una onada de calor de la canícula de l’estiu.

Aquesta situació tan extrema portarà molts valors de 32º a 37º a l’interior i punts del prelitoral. No obstant, es podran fregar o assolir puntualment els 40º a Ponent i zones properes de cara al diumenge. A la costa les temperatures quedaran més frenades, però també s’assoliran els 30º amb xafogor, ambient pesat i algunes boires.  

Tan sols al Pirineu els termòmetres quedaran més baixos, però amb calor també molt excepcional en aquesta zona. La baixa tèrmica que impulsarà aquesta forta calor també ens farà arribar pols en suspensió provinent del nord d’Àfrica. Això farà que l’ambient estigui tèrbol o terrós a diversos punts amb sol i núvols prims.

Compte també amb les nits tropicals i de mal dormir, guanyaran terreny a punts del sud i la costa amb mínimes pel damunt dels 20º. En definitiva, tindrem aires d’onada de calor a ple mes de maig, màxima precaució durant les hores de més calor, hi ha alertes activades. Més enllà d’alguna nuvolada de tarda, no s’espera pluja enlloc, tot el protagonista serà per a les temperatures.

A partir de dilluns, els termòmetres aniran reculant i la refrescada la notarem sobretot a mitjans de setmana. No obstant, les temperatures no s’acabaran de normalitzar del tot i seguiran pel damunt de la mitjana. Pot ser que entre dimarts i dimecres tinguem una tongada de xàfecs a diverses comarques.

Mapa de previsió a Catalunya el 20 de maig del 2022
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo
 

Divendres 20 de maig

Pel que fa al divendres, 20 de maig, els termòmetres ja pujaran més després de la breu reculada de dijous. Ens començarà a arribar la massa més càlida amb més pols en suspensió i un augment dels termòmetres al migdia. Ja tindrem moltes màximes entre els 31º i 36º, les més altes com més a Ponent.

A la costa no s’assoliran aquests valors tan alts, però la xafogor anirà a més i l’ambient serà de ple estiu. Continuaran apareixent algunes boires en aquesta zona, tot i que menys que dijous i sobretot al matí. Força sol en conjunt, més calitja, alguns núvols prims i nuvolades de tarda a zones de muntanya sense més conseqüències.

Mapa de previsió a Catalunya el 21 de maig del 2022
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 21 de maig

Els termòmetres faran un nou pas endavant de cara al dissabte, 21 de maig, amb calor que començarà a ser extrema. Moltes màximes es mouran entre els 31º i 36º, però a Ponent ja es poden assolir els 37º amb ambient tòrrid. Jornada pesada, també a la costa, on, tot i no registrar valors tan extrems, la xafogor i les nits tropicals aniran a més.

Tot plegat amb sol combinat amb la pols en suspensió i els núvols prims que enterboliran un cel més terrós. Nuvolades de tarda a punts de muntana que, a tot estirar, poden deixar alguna gotellada al Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el 22 de maig del 2022
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

 

Diumenge 22 de maig

La calor tan extrema sembla que tocarà sostre de cara al diumenge, 22 de maig, quan es poden batre força rècords. Molts termòmetres es mouran entre els 32º i 37º a l’interior i al prelitoral, però es poden fregar o assolir puntualment els 39º a Ponent. Entre 28º i 32º a la costa amb xafogor i encara més nits tropicals, ambient força insuportable en conjunt.

Aquest pic de la calorada anirà acompanyat de pols en suspensió, sol, núvols prims i nuvolades de tarda força inofensives a muntanya. Sembla que a partir de dilluns les temperatures aniran cap avall i serà sobretot a mitjans de setmana quan notarem la refrescada. Tot i això, les temperatures no acabaran de normalitzar-se del tot, amb possibles xàfecs entre dimarts i dimecres.