En la roda de premsa d'ahir dijous van preguntar a Fernando Simón per la falta de coherència que hi ha entre la xifra de defuncions per coronavirus que publica el Ministeri de Sanitat, que són 26.070, i les que s'han publicat en l'informe de vigilància sobre excés de mortalitat que ha elaborat l'Institut de Salut Carlos III.
La diferència entre els dos resultats és considerable tenint en compte que l'Institut de Salut madrileny xifra les morts entre el 17 de març i el 2 de maig d'aquest any en 30.706. Unes dades però que Simón va comentar que «són perfectament compatibles i molt alineades les unes amb les altres».
El doctor va explicar que l'informe sobre excés de mortalitat és un sistema que s'utilitza «per valorar la mortalitat general» i afegia que «els increments que es detecten són increments estadístics que s'han d'associar després a una causa i no podem dir a què es deuen aquests increments». Tot seguit va afegir: «No sabem si es deuen a un accident de trànsit enorme, no sabem si es deuen a un increment de la mortalitat per infarts, a un augment de la mortalitat per coronavirus o per qualsevol altra malaltia».
Fernando Simón, sobre l'excés de mortalitat en els informes MoMo: "... no sabem si es deuen a un accident de trànsit enorme ..." pic.twitter.com/3UzgoGbVwp
- Matthew Bennett (@matthewbennett) May 7, 2020
Retards en acudir als sistemes sanitaris
En aquest sentit Fernando Simón va assenyalar que a causa del coronavirus en alguns llocs s'han produït «retards en la decisió dels ciutadans d'acudir als sistemes sanitaris pel risc que podia suposar, per por... I això ha pogut tenir també un impacte en l'evolució d'algunes malalties i la letalitat associada a algunes d'elles». Un efecte col·lateral de l'epidèmia que, per exemple, ha pogut causar un major augment de la mortalitat per infart.
Finalment, ha destacat que d'aquest excés de mortalitat que s'ha registrat «no sabem quantes morts seran directament atribuïbles al coronavirus i quantes no» i ha afegit que fins ara se sap que hi ha 26.000 morts per coronavirus. «Les xifres són perfectament coherents i compatibles les unes amb les altres», concloïa Simón.