Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatges de l'evolució de l'illa aquests darrers 6 anys

Desapareix una illa a l’oest del Pakistan

L’illa Zalzala Koh, situada a l’oceà Índic, és engolida 6 anys després de formar-se per un terratrèmol de magnitud 7,7

Imatges de l'evolució de l'illa aquests darrers 6 anys
Imatges de l'evolució de l'illa aquests darrers 6 anys | NASA

 

Al sud-oest del Pakistan, el setembre del 2013 i fruit d’un terratrèmol de magnitud de 7,7 en l’escala de Richter, va aparèixer una illa de fang  que es va batejar amb el nom de Zalzala Koh. El nom de l’illa, que significa muntanya del terratrèmol, realment és un volcà de fang d’uns 20 metres d’alçada, 90 metres d’ample i fins a 40 metres de llarg.

Les mides de l’illa i les seves condicions feien predir que no duraria massa. I així ha estat, les inclemències del temps i les onades han fet que després de 6 anys l’illa acabés erosionada i novament engolida en les aigües del mar Aràbic. De fet, en imatges obtingudes a través de satèl·lits ja s’observava com el 2016 l’illa havia patit un clar retrocés. En les darreres imatges del satèl·lit, captades el passat juny i segons ha informat la NASA, ja només s’aprecien les restes de sediments flotants propis de l’illa. Malgrat això, el volcà segueix amagat sota la superfície de l’aigua.

Imatge de l'illa Zalzala Koh l'any 2013 quan va néixer
Imatge de l'illa Zalzala Koh l'any 2013 quan va néixer | NASA

 

Com es formen aquests volcans?

L’activitat tectònica de la placa aràbiga juntament amb l’eurasiàtica són les principals causants de la formació d’aquesta illa de fang. Cada any la placa aràbiga s’enfonsa alguns centímetres sota la placa eurasiàtica, en un procés anomenat subducció. D’aquesta manera, el lent desplaçament va acumulant sediments al límit amb la placa eurasiàtica, produint finalment, la formació d’un volcà de fang.

En el comunicat de la NASA, Mark Tingay, geòleg de la Universitat d’Adelaida (Austràlia), va explicar: «Les pressions dels fluids es tornen tan elevades que els sediments argilosos es comporten com si fos un líquid». El resultat? Un volcà de fang. En altres paraules, aquestes formacions sorgeixen quan les pressions són suficientment grans com per fracturar les roques que hi ha per sobre, permetent que els fangs i els gasos emergeixen fins a la superfície.

Tot i així, l’erosió ha jugat el seu paper i 6 anys després ha fet desaparèixer novament l’illa sota les aigües aràbigues. De fet, els volcans de fang són habituals en aquesta regió i apareixen i desapareixen a gran velocitat. Per exemple, un cas recent el trobem a l’illa de Malan on en dos casos, el 1999 i 2010, va sorgir del no-res per tornar a quedar engolida ràpidament. Per aquesta raó, la NASA no descarta que l’illa Zalzala Koh pugui tornar a emergir novament.

També et pot interessar...