Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Jaciment arqueològic a Badalona

Troben a Badalona una vil·la romana que exportava vi a tot l'Imperi

El jaciment s'ha trobat durant els preparatius per construir una promoció d'habitatges i una escola

Jaciment arqueològic a Badalona
Es descobreix a Badalona una vil·la romana que exportava vi a tot l'Imperi | ACN

Baetulo, la Badalona romana, torna a aparèixer al segle XXI per reclamar la importància que mereix. I és que s'han descobert les restes d'una vil·la romana on es produïa vi i s'exportava arreu de l'Imperi Romà, que dóna a entendre que Baetulo era un nucli potent.

El solar on s'ha trobat el jaciment no està protegit i s'haurà de decidir si les restes es tapen o es traslladen

El jaciment, que ocupa una superfície de 2600m2, s'ha trobat en un solar destinat a la construcció d'una promoció de 369 habitatges i una escola que, segons com avancin les investigacions arqueològiques, podrien estar acabats el 2021. En aquest mateix lloc, en els suburbis de l'antiga Baetulo, hi havia la fàbrica tèxtil 'La Estrella'.

L'avenç de les obres dependrà del que es decideixi, tal com afirma el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó: «Ara el Museu de Badalona i el Departament de Cultura de la Generalitat han de determinar que s'ha de fer amb el que s'ha trobat, si tapar-ho o traslladar-ho». De totes maneres, en cas que es vulguin conservar les restes s'hauran de traslladar, ja que el solar no està protegit.

Dos arqueòlegs treballen al jaciment de Badalona
Dos arqueòlegs treballen al jaciment de Badalona | ACN

 

En el jaciment s'hi localitzen els espais on hi havia les premses de vi, diferents tipus de dipòsits, les sitges on s'emmagatzemaven els grans i el lloc on es macerava el vi, que, segons l'arqueòloga Clara Forn, mostren un «espai productiu». A més, «també hem trobat un altre espai proper a la vil·la que seria un magatzem i un espai de tines on es feia la maceració, els treballs de reparació i, fins i tot, on podien dormir els treballadors d'aquesta explotació agrària», explica Forn.

En les restes hi ha indicis de la presència de Marcus Porcius, un gran comerciant de l'Imperi Romà

De la descoberta,  l'arqueòloga destaca una inscripció de pedra amb el nom «Porcius», que han relacionat amb Marcus Porcius, un productor de Baetulo que comerciava per tot l'Imperi entre els segles I a.C. i I d.C. S'han trobat àmfores signades amb Porcius al litoral francès, a Roma i Londres, pel que la seva figura és molt important i, amb el jaciment, es podria considerar Baetulo com el lloc des d'on treballava.

La llàntia de terracota trobada al jaciment
La llàntia de terracota trobada al jaciment | ACN

 

També s'ha trobat una llàntia amb forma de gladiador romà i «material que ens ha donat informació tant de l'època romana, com d'altres de les quals, pràcticament, no teníem coneixements, com la moderna i la medieval», assegura Forn. Per totes les troballes, el director d'intervenció arqueològica, Iñaki Moreno, ha explicat que  «les restes fonamentals de la vil·la mostren el moment en què s'enriqueix, es monumentalitza i es converteix en potència econòmica gràcies a l'exportació de vi».

Les obres van començar l'octubre del 2018 com a pas previ a la urbanització del solar, després que el 2012 es fes una primera excavació que va demostrar la possibilitat que hi hagués presència de restes arqueològiques. L'alcalde de Badalona, Álex Pastor, afirma que «sembla que la Baetulo romana segueix donant fruits i que, potser, era quasi a l'altura de Barcino».

També et pot interessar...