Imatge d'una sortida de sol a Llafranc, Baix Empordà

Punt àlgid de l’onada de calor dimecres amb temperatures extremes a tot Catalunya

La calor no afluixa i demà els termòmetres tornaran a registrar valors molt elevats. Tot i això, de cara el cap de setmana la refrescada serà notable amb l'arribada de xàfecs

Dilluns la temperatura va pujar de valent arreu de Catalunya, especialment a l’interior, on en alguns punts es va superar la barrera dels 40 ºC de màxima. Dimarts s’han tornat a repetir aquests valors, i fins i tot, han estat més alts en algunes poblacions. I és que l’onada de calor no dóna treva i seguirà fins dijous però el punt àlgid es viurà aquest dimecres. A partir de llavors, arribaran canvis amb un descens dels termòmetres.

I així ho indiquen els models meteorològics. Demà Catalunya encara seguirà immersa de ple en la glopada d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica, fent disparar de nou els termòmetres fins a valors propers als 40 o 41ºC a Ponent, a la Catalunya Central, i fins i tot a punts del Prepirineu, com la Conca de Tremp o el Solsonès.

A la resta del territori,  els valors s’aproximaran als 36 o 37 ºC a les valls del Pirineu, interior de les comarques de Girona i nord de Barcelona, així com a l’interior Tarragona, llevat de la vall de l’Ebre on puntualment arribaran fins als 40ºC. A la costa, la marinada farà que la temperatura quedi més a ratlla, però la marcada xafogor farà que la sensació tòrrida sigui ben notòria.

El cel es mantindrà assolellat a bona part del territori. Hi haurà alguns núvols baixos de matinada als dos extrems del litoral i a la tarda les nuvolades aniran creixent al Pirineu, on és possible que s’escapi algun ruixat local al nord de la serralada. A més, el cel serà terròs a causa de la pols en suspensió de la massa nord-africana.

Es mantenen les alertes a tot Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté l’alerta per temperatures extremes i fins i tot ha pujat a risc vermell (molt alt) tota la depressió Central i el Prepirineu per demà dimecres, on es preveu que els valors més alts es registrin en aquests sectors. La resta del territori es manté amb alerta taronja.

Protecció Civil segueix amb el Pla PROCICAT i es manté en alerta per alt risc d’incendi bona part de Catalunya. Així ho recalquen els Agents Rurals que, davant d’aquesta forta calorada, han tancat accessos al Parc Natural del Montsant. 

Nits tropicals

En episodis com aquests, amb l’arribada d’aire ben càlid del nord d’Àfrica, la temperatura no només es dispara de dia, sinó que de nit costa que els termòmetres puguin baixar. És en aquests casos, quan és més probable que hi hagi nits tropicals. Aquestes es caracteritzen per quan la temperatura mínima, al llarg de tota la nit, no aconsegueix baixar dels 20ºC, fent que costi, i molt, dormir.

A les grans ciutats, com Barcelona, al llarg de l’estiu, és més fàcil que es compleixin aquests registres. La seva proximitat a la costa, la falta de ventilació i l’absorció i retenció de la radiació solar durant les hores diürnes, fan que de nit els edificis i els carrers alliberin aquesta energia emmagatzemada fent que la temperatura costi de baixar.

Però que això passi en zones més rurals i d’interior ja és més excepcional. I aquests dies d’onada de calor és fàcil que la temperatura mínima no baixi dels 20ºC. Són nits pesades en què costa descansar i dormir. I si la població es troba a prop de la costa, la humitat no hi ajuda. I sembla que fins dijous o divendres es mantindran els ingredients perquè aquestes nits tòrrides puguin afectar no només les ciutats o municipis costaners, sinó també les poblacions de l’interior de Catalunya.

El canvi de temps es fa esperar uns dies més

Caldrà esperar un parell de dies més per a començar a notar els canvis. Sembla que a partir de divendres i el cap de setmana arribarà una massa d’aire més freda que farà recular els termòmetres. També arribaran pluges i tempestes, que de moment, afectaran sobretot a l’interior de Catalunya. Tot i això, caldrà anar seguint atentament la situació.

També et pot interessar...