Escaneig de gravats a les coves

Descobreix les Coves de l’Espluga, una porta al passat prehistòric de la nostra humanitat

A les coves s’hi recullen més d'un centenar de gravats de 15.000 anys d'antiguitat

Si voleu convertir-vos en espectadors i alhora protagonistes de les activitats, dels sentiments, de la vida i de l'evolució que hem experimentat com a humans, des del paleolític fins al món iber, veniu a visitar les Coves de l'Espluga.

Les Coves de l'Espluga són una porta oberta al passat geològic i prehistòric de les nostres comarques i és la setena cova més llarga del món i la segona de Catalunya formada en conglomerats. Diverses troballes en l'interior de la Cova demostren la presència humana durant el neolític antic i restes de fauna del paleolític inferior.

La cova està formada per dues cavitats visitables amb un recorregut de 400 metres: la primera, la Cova de la Vila, dedicada íntegrament al Paleolític, i la segona, la Cova de la Font Major, dedicada al Neolític, a la formació geològica i el descobriment de la cavitat. Diversos audiovisuals i representacions amb figures ajuden al visitant a assimilar els diferents conceptes de la  prehistòria i la geologia.

Cova de la Vila
A la Cova de la Vila s'hi ha trobat vestigis neolítics, medievals i contemporanis | Aj. Espluga

El  museu  habilitat dins les Coves de l'Espluga s'hi mostra el pas de l'home per la cavitat en el  Paleolític inferior quan la cova fou utilitzada temporalment per l'home caçador-recol·lector en les estades estacionals per l'indret, passant pel Neolític quan l'ésser humà convertí el vestíbul de la cova en el seu hàbitat permanent.

Més endavant a la sala anomenada de la Mamella es troba un important amagatall d'objectes de bronze i la visita continua parlant de la utilització de la Cova com a lloc de culte i enterrament durant el Període Ibèric.

El museu ens explica també la formació geològica de la Cova i el seu descobriment. Les visites són sempre guiades d'una durada aproximada d'1 hora i 15 minuts. La Cova disposa també d'un servei gratuït d'audioguies en castellà, anglès, francès i rus.

Cova de la Font Major
La reserva d'entrades per les visites guiades es pot realitzar a través del web oficial | Aj. l'Espluga

Pel sector de l'ensenyament, les Coves de l'Espluga disposen d'una tercera cova anomenada Cova del Castell habilitada com a aula, on es realitzen tallers d'experimentació i demostració prehistòrica. Els tallers d'excavació arqueològica es realitzen a l'interior d'una reproducció d'una cabana neolítica.

Ruta d'aventura al riu subterrani
Pots fer una ruta d'aventura al riu subterrani de les coves | Aj. l'Espluga

I per als visitants més agosarats la visita pot continuar 1 quilòmetre més enllà cap a l'interior de les galeries més sorprenents, tot remuntant el riu subterrani amb vestits de neoprè.

Si voleu descobrir les Coves de l'Espluga  i gaudir d'un dia sorprenent dia en família, reserveu les vostres entrades per les visites guiades al web — esplugaturisme.cat —.