Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta de Girona

Descobreixen que els pacients amb un dany pulmonar greu per Covid-19 tenen un major risc d'ictus

El treball analitza més de 2.000 casos de persones infectades
Imatge de dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta de Girona
La investigació s'ha fet a partir de l'anàlisi de 2.050 casos de pacients que van ingressar a l'hospital per Covid-19 entre març i abril | ACN

Un estudi de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, publicat a la revista 'Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases', mostra que les persones que tenen Covid-19 i pateixen un dany pulmonar greu presenten un risc més elevat de patir un ictus. Perquè el risc existeixi s'han de donar les dues circumstàncies, ja que el coronavirus per si sol no augmenta el risc d'ictus. La investigació s'ha fet a partir de l'anàlisi de 2.050 casos de pacients que van ingressar a l'hospital per Covid-19 durant els mesos de març i abril, dels quals 21 van patir un ictus. 

La majoria, una dotzena, ja tenia factors de risc per l'ictus i no s'estableix cap relació amb el coronavirus, però n'hi havia sis sense factors de risc que van patir un dany pulmonar greu que requeria ventilació mecànica. Els resultats d'aquest darrer estudi concorden amb el resultat d'estudis previs que relacionen aquest tipus de dany als pulmons, així com la infecció per diversos bacteris i virus, amb l'aparició de símptomes neurològics en els pacients, en particular amb l'ictus.

Així, el SARS-CoV-2 seguiria el mateix comportament que altres virus: «La majoria dels pacients amb covid-19 no presenten un dany pulmonar greu. I en aquests casos hem comprovat que el risc d'ictus no augmenta», explica el doctor Manuel Requena, líder de l'estudi.

 

L'estudi també aporta una conclusió molt important sobre el tractament

D'altra banda, aquest mateix estudi també demostra que els pacients amb Covid-19 que pateixen un ictus provocat per l'obstrucció de grans vasos sanguinis i són tractats mitjançant trombectomia tenen un pitjor pronòstic i una major mortalitat que aquells que no tenen infecció.

«La pitjor evolució clínica d'aquests pacients es podria deure al dany pulmonar associat a la Covid-19, que provocaria que arribés menys oxigen al cervell i que, per tant, el tractament contra l'ictus no fos tan eficaç», comenta el doctor Requena. D'aquesta manera, es publica un nou estudi que permet posar més llum a la foscor contra el coronavirus.