Descobreixen una possible forma d'aturar la metàstasi del càncer

Un equip de científics de Suïssa ha identificat una subtància que evitaria la propagació de cèl·lules canceroses per l'organisme

Membres d'un equip de científics de la Universitat i de l'Hospital Universitari de Basilea, a Suïssa, han aconseguit identificar substàncies que evitarien la procreació de la metàstasi  en l'organisme d'un pacient amb càncer, tal com assegura 'España Diario'. 

La metàstasi és la responsable del 90% de defuncions per càncer de mama.  A més, és important destacar que els pacients amb metàstasi no tenen cura. És per això que el nou descobriment, liderat pel Professor Nicola Aceta, del Departament de Biomedicina de la Universitat, és de vital importància en el camp de la medicina per aconseguir reduir la taxa de mortalitat provocada pel càncer.

  • També et pot interessar: Investigadors catalans curen el VIH en una pacient major de 50 anys

Com es crea metàstasi?

La propagació de les cèl·lules canceroses esdevé quan un tipus en concret,  les anomenades cèl·lules tumorals circulants (CTC), abandonen un tumor primari i passen al torrent sanguini, expandint-se per tot l'organisme. Aquestes CTC poden trobar-se a la sang de manera individual o col·lectivament, és a dir, formant grups de cèl·lules, clau precisament del descobriment.  

La formació de grups de CTC fa que es produeixin canvis epigenètics, els quals faciliten l'expansió de la metàstasi. Aquests canvis són els que permeten imitar algunes propietats de les cèl·lules embrionàries, on s'inclou la capacitat per proliferar i la formació de teixits. És doncs precisament en la formació de grups de cèl·lules canceroses on els investigadors han focalitzat i han resolt que aquests canvis epigenètics són reversibles quan se separen aquests grups de cèl·lules CTC.

Un descobriment que pot salvar milions de vides

La substància que l'equip ha descobert té la propietat de generar dissociació. Així doncs  el nou mètode no mata a les cèl·lules canceroses, sinó que les divideix en partícules més petites, inhibint la seva capacitat de propagació i evitant així la metàstasi. És un primer pas que segueix amb una nova fase de la investigació en la qual l'equip portarà a terme proves amb pacients amb càncer de mama

Imagen de una investigadora química
Els investigadors han descobert que es pot parar la procreació de la metàstasi | CatalunyaDiari.cat