Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu de la realització d'una prova de sang

Descobriment clau: La raó per la qual les persones grans tenen més risc d'atac cardíac

Descobriment clau per entendre perquè amb els anys ens tornem més susceptibles a partir malalties de cor

Imatge d'arxiu de la realització d'una prova de sang
Investigadors catalans troben un nou tractament eficaç contra el càncer de pàncrees | cedida

Un equip d'investigadors del Departament de Cirurgia de la Universitat del Sud de Florida, als Estats Units, ha fet un descobriment clau per entendre perquè amb els anys ens tornem més susceptibles a partir malalties de cor.

El cert és que a mesura que envellim es detecten molts més problemes cardíacs, i ara aquest equip d'experts ha fet una troballa clau. El cos humà, especialment el cor, depèn dels mitocondris, la part de la cèl·lula responsable de produir energia per a mantenir la funció dels òrgans. La proteïna, Sesn2, es troba a l'interior dels mitocondris i juga un paper fonamental en la protecció del cor contra l'estrès.

Segons els seus estudis, els quals han estat publicats a la revista 'Redox Biology', els nivells de Sesn2 disminueixen amb el temps, la qual cosa afebleix el cor i pot fer que perdi funcionalitat. L'estudi apunta que un nivell insuficient de Sesn2 és la raó per la qual els majors tenen un risc molt més alt de patir un atac cardíac i altres complicacions cardíaques, que una persona jove. Gràcies a aquest descobriment, els experts creuen que si s'agonseguís estabilitzar la proteïna, es podria trobar la clau per a mantenir un cor saludable.

Els problemes de cor acostumen a sorgir en persones d'edat més avançada

És comú que a les persones que han sofert una aturada cardíaca se'ls insereixi un stent en un vas sanguini per a alleujar l'obstrucció o se'ls prescriguin medicaments dissenyats per a prevenir els coàguls de sang. Tot i que són intervencions que poden oferir un ràpid alleujament, aquests tractaments poden causar més lesions al cor. I de fet, ara per ara no es coneixen tractaments disponibles per a prevenir aquests possibles efectes secundaris. El grup de recerca va trobar que enfocar-se en el Sesn2 pot mantenir la integritat funcional dels mitocondris, compensant tals complicacions.

El grup d'investigadors, a través d'anàlisis bioquímiques i microscopis d'alta potència, ha pogut veure que la deficiència de Sesn2 és la que causa la mort de cèl·lules en ratolins vells, induint un atac al cor. Els investigadors estan ara en el procés de confirmar les seves troballes sobre els cors humans. Així, esperen tenir aquests resultats disponibles en els pròxims dos anys. Una fita que podria ajudar a moltes persones.