Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La mà d'un bebè agafant el dit d'una persona adulta

Nou descobriment sobre les mares amb Covid que donen el pit al seu bebè

Els nounats aconseguirien immunitzar-se a través de la lactància materna

La mà d'un bebè agafant el dit d'una persona adulta
Els nounats aconseguirien immunitzar-se a través de la lactància materna | Pixabay

Durant l'esclat de la pandèmia del coronavirus, el desconeixement sobre la malaltia va propiciar una incertesa i un caos que va derivar en la creació de protocols sanitaris sense evidència científica.

Davant la falta de recerques que corroboressin l'eficàcia d'unes certes mesures de prevenció, durant els primers mesos de la pandèmia van prevaler les estratègies conservadores per a disminuir al màxim el risc de contagi.

Així, es va establir la recomanació que desaconsellava donar el pit a les mares que havien donat positiu en SARS-CoV-2 com a mesura de precaució per a evitar el contagi del nounat.

«L'arribada del virus ens va enxampar a tots en bolquers. Les úniques publicacions que hi havia (molt poques), venien de la Xina i allí el que feien era cesàries a les embarassades i se separava a la mare i al bebè que es mantenien en aïllament 15 dies i sense lactància materna», revela al diari 'La Razón' Belén Fernández Colomer, coordinadora de la Comissió d'Infeccions de la Societat Espanyola de Neonatologia (Seneo).

El nou descobriment que llança llum sobre el coronavirus i la lactància materna

Al principi, davant els casos d'embarassades amb coronavirus, es va seguir el consens de separar a mare i fill després del part per a evitar el risc de contagi. No obstant això, el protocol va durar més aviat poc a causa de la falta d'arguments científics que avalessin la necessitat d'aplicar aquesta mesura de prevenció.

«En el primer document que elaborem seguim aquest consens, però ens va durar dos dies perquè no li vèiem sentit. Si els nens neixen bé no se'ls pot separar de la mare... ens grinyolava molt. Així, recomanem la lactància i el contacte pell amb pell però amb estrictes mesures d'higiene. Però em va treure dies de son perquè, en realitat, no teníem evidència científica», relata l'experta en neonatologia.

D'aquesta manera, a mitjan maig es va establir un nou protocol en el qual es permetia el contacte pell amb pell i la lactància materna seguint unes estrictes mesures d'higiene i seguretat, com l'ús de màscara i la higiene absoluta de les mans i el pit.

«Inicialment, durant la primera meitat de la primera onada recomanem la separació de la mare infectada del bebè i evitar la lactància, però com al maig canviem el protocol perquè podíem ajuntar-los perquè estructuralment ens era possible sense posar en risc a la resta, i donar el pit sempre que es practiquin escrupolosament la rentada de mans, d'arèoles i mugrons i l'ús de màscara. També està protocol·litzada l'extracció de llet», corrobora també a 'La Razón' Adelina Pellicer, cap del Servei de Neonatologia de l'Hospital La Paz de Madrid.

No obstant això, un nou descobriment acaba de llançar molta llum sobre aquest tema, confirmant una teoria que des de fa ja un temps intuïen els especialistes: la lactància en mares positives en coronavirus és completament segura. I no sols això.

A més, la lactància materna seria pràcticament una forma de vacunació natural enfront de la Covid-19.

Les mares amb covid podrien immunitzar als seus bebès a través de la lactància

Segons un estudi publicat recentment en la revista de la 'Societat Americana de Microbiologia' (mBio), la lactància en mares contagiades de coronavirus seria completament segura.

També seria tot un regal per a aquest bebè que, a través de la llet materna, adquiriria els anticossos necessaris per a neutralitzar l'activitat del virus. D'aquesta manera, les dades d'aquest treball rebutgen la transmissió maternoinfantil del SARS-CoV-2 a través de la llet, que més aviat seria una font beneficiosa d'anticossos IgA i IgG anti-SARS-CoV-2 que li permetrien al bebè immunitzar-se.

«En aquest treball publicat a mBio van analitzar les mostres repetides de llet recol·lectada de 18 dones diagnosticades de Covid-19 i van confirmar l'absència d'ARN del SARS-CoV-2, sense descartar la possibilitat de transmissió a través de la pell de la mare», explica a 'La Razón' María de la Mar Tomás, microbiòloga de l'Hospital de La Corunya i portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (Seimc).

Les conclusions d'aquest estudi semblen estar avalades pels resultats que pròximament es publicaran sobre un estudi realitzat a l'Hospital de La Paz de Madrid, on es compara la llet en mares infectades amb unes altres que no durant el primer mes de postpart.

«No sols és segura la lactància, sinó que hem trobat en ella compostos d'immunitat natural que s'expressen en la llet materna que podrien mitigar la malaltia en el lactant en cas de produir-se», corrobora la cap del Servei de Neonatologia del centre madrileny.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]