Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient

El descobriment que preocupa sobre el coronavirus: «Tres virus similars»

Reforça la teoria que el coronavirus es va originar al sud-est asiàtic

Nou descobriment «fascinant i bastant aterridor» relacionat amb el coronavirus. Un grup d'investigadors de l'Institut Pasteur de Madrid, juntament amb altres científics de l'Institut Pasteur de Laos, han descobert una cosa molt important.

Han analitzat una sèrie de ratpenats que viuen en grutes calcàries, i el resultat que n'han obtingut respecte al coronavirus és «aterridor». Així ho explica David Robertson, viròleg de la Universitat de Glasgow. La investigació ha posat de manifest la presència de tres virus semblants al coronavirus en els ratpenats, segons un article científic publicat a la revista 'Nature'.

La teoria que el coronavirus va ser creat perd força després d'aquest descobriment

El cas és que els resultats reforcen la hipòtesi que la covid-19 va tenir un origen natural i no va ser creat en un laboratori, com havia arribat a pensar molta gent. Amb tot, els investigadors van analitzar saliva, femta i orina de 645 ratpenats en coves de Laos i van trobar tres virus: BANAL-52, BANAL-103 i BANAL-236.

Aquest tipus de virus, de característiques semblants al SARS-CoV-2, poden acabar infectant les cèl·lules humanes. Tenen regions que es connecten al receptor i que s'enganxen a les cèl·lules humanes per a envair-les.

Alice Latinne, biòloga evolutiva de la Wildlife Conservation Society a Hanoi (Vietnam) explica aquest descobriment. La zona del sud-est asiàtic és «un punt calent de diversitat per als virus relacionats amb el SARS-CoV-2».

«Quan es va seqüenciar per primera vegada el SARS-CoV-2, el domini d'unió al receptor no s'assemblava a res que haguéssim vist abans». Així ho adverteix Edward Holmes, viròleg de la Universitat de Sydney, a Austràlia.

La semblança dels virus reforça l'origen natural de la covid-19

A l'inici de la pandèmia, aquest fet va fer pensar que el coronavirus no tenia un origen natural. Ara, amb aquest nou descobriment, les diverses teories que apuntaven que la covid-19 va ser creada perden força.

«Estic més convençuda que mai que el SARS-CoV-2 és d'origen natural», exposa Linfa Wang, viròloga de la Facultat de Medicina de Duke-NUS, a Singapur. La semblança dels virus que s'han trobat reforça l'origen natural de la covid-19: BANAL-52 és un 96,8% com el coronavirus, apunta l'article publicat a 'Nature'.

Cal assenyalar que aquests no són els únics virus similars al SARS-CoV-2 que s'han trobat. La revista revela que el 2020 es va trobar el RatG13.

Aquest és un altre virus que es va trobar en ratpenats de Yunnan i era un 96,1% idèntic al coronavirus, cosa que fa pensar que tots dos van compartir un virus fa més de cinquanta anys.