Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El volcà Cumbre Vieja de la Palma

El volcà, descontrolat: un intens terratrèmol i roques gegants

L'illa ha tornat a tremolar amb el sisme més profund registrat fins ara

L'illa de La Palma ha tornat a tremolar amb un terratrèmol de 4,3 al municipi de Villa de Mazo. El sisme ha succeït a 39 quilòmetres de profunditat, segons l'Institut Geogràfic Nacional (IGN). És el segon tremolor d'aquesta magnitud en els últims dies.

El volcà segueix en plena activitat i el passat divendres es va registrar el terratrèmol més intens fins a la data, amb un 4,3. Aquesta passada nit, a les 22.46 hores, s'ha registrat un nou sisme amb la mateixa intensitat i el mateix indret, al municipi de Villa de Mazo.

La sacsejada s'ha pogut sentir en diversos municipis de l'illa i, segons els experts, ha estat d'un nivell 4 de dotze: «àmpliament observat». L'han seguit uns altres 40 sismes en els nuclis de Villa de Mazo i Fuencaliente. Tot i això, només s'ha sentit un d'ells, que ha succeït aquest matí, a tretze quilòmetres de profunditat.

L'últim s'ha notat a Los Llanos de Aridane, Villa del Mazo, Santa Cruz de La Palma i El Paso. La resta han estat terratrèmols d'intensitats entre 3,1 i 3, a grans profunditats o mitjanes, sense patir conseqüències. No es descarten nous tremolors mentre el volcà segueix escopint foc. 

Tres setmanes en erupció, i seguint

El volcà Cumbre Vieja de l'illa canària de La Palma va entrar en erupció fa tres setmanes i la lava ja cobreix una superfície de més de 525 hectàrees. Les autoritats continuen atentes a la nova colada, perquè podrien destruir noves zones. Això i el canvi de vent, preocupa molt ara mateix.

El Departament de Seguretat Nacional confirma que els centres d'emissió del cràter segueixen actius. El canvi de vent podria obligar a tancar de nou l'aeroport insular. Durant el diumenge es van produir nous ensorraments del con, tot i que no s'espera que les noves colades canviïn la trajectòria.

Al nord ha aparegut una nova colada que segueix el seu descens cap a Todoque, una de les zones que no havia estat afectada. Ara mateix, en el volcà hi ha dues llengües a la colada del nord: la del sud, que s'ha unit a la colada anterior, i la del nord, al polígon industrial de Los Llanos de Aridane.

Informació d'última hora a La Palma

La por principal que hi ha ara és aquesta nova colada al nord, faci un canvi de recorregut i arrasi les zones que havien quedat fora de perill. En aquest punt, els veïns han passat la nit en alerta davant la incertesa del recorregut de la colada. A més, s'han sentit diversos sorolls i explosions en aquest lloc.

Fins aquest moment, 1.281 edificacions s'han vist afectades per l'erupció del volcà. Unes 132 hectàrees han patit danys i la columna de cendres ha arribat a una altura de 3.500 metres. La notícia més optimista és que les condicions meteorològiques han millorat en les últimes hores.

Tot i això, el vent podria canviar al llarg d'avui i desplaçar les cendres cap a la zona de l'aeroport, obligant a tancar-lo. D'altra banda, l'emissió de diòxid de sofre segueix sent molt alta. El delta de lava que s'ha format al mar segueix avançant i ampliant l'extensió de l'illa.

Un nou paisatge a l'illa

Les colades segueixen avançant deixant petites zones intactes que semblen surar a sobre el rastre de la lava. Aquests illots es diuen, en termes científics, «kipuka», que en hawaià significa «canvi de forma». Es tracta d'illes de biodiversitat amb gran interès per la biologia.

La principal preocupació està a la zona de La Laguna, on els rius de lava ja han afectat als plataners, el polígon industrial i les cases. La lava es mou a 700 metres per hora en alguns punts. Durant les pròximes hores no es descarten més explosions.

El volcà, en les últimes hores, s'ha tornat més agressiu i ha expulsat roques gegants, algunes, fins i tot, de la mida d'una casa. Els experts reconeixen que s'està tornant impredictible en els seus últims canvis. Estan a l'expectativa de què pugui passar a partir d'ara.