Fotomuntatge de Jorge Rey i un carrer tot nevat

«Ens hem de preparar»: el jove que va predir la Filomena marca una altra data

Jorge Rey, un jove de 14 anys, fa servir el mètode de les 'cabañuelas' per a predir el temps que farà el 2022

Ja han passat molts mesos, però a principis d'aquest 2021 Espanya es va veure afectada per la borrasca Filomena. Una autèntica tempesta d'hivern amb neu, pluja i molt de fred que va congelar gran part del nostre país i va desencadenar el caos a la ciutat de Madrid. Els meteoròlegs ja ho havien pronosticat, amb més o menys encert, però molt abans un jove ja advertia del que ens venia a sobre: Jorge Ret.

Amb tan sols 14 anys, va predir l'arribada de la borrasca Filomena a Espanya. I no ho va fer amb aparells moderns ni amb instal·lacions meteorològiques, sinó amb un mètode molt antic: les 'cabañuelas'. Ara el jove ha tornat a ser notícia després d'utilitzar el mateix mètode per a predir el temps del 2022 i l'arribada de la propera gran Filomena.

Jorge Rey posa data a l'arribada d'una nova Filomena

Per a tots aquells que es preguntaven si tornarem a viure una situació com la del gener, quan la neu ho va paralitzar tot, Jorge té la resposta. En una entrevista a Antena 3, el jove ha vaticinat que, al voltant del 24 de gener, Espanya tornarà a viure una situació semblant a la de Filomena.

I això ho sap per la posició de la Lluna. «S'espera que tinguem un hivern dur, una primavera plujosa i un estiu inestable», ha assegurat Rey sobre el temps que farà el 2022. «Per si us preguntàveu si vindrà una altra Filomena, la resposta és sí», ha afirmat, totalment convençut.

Per mullar-se encara més, Jorge no ha dubtat a assenyalar que les 'cabañuelas' situen la nova borrasca a la segona meitat de gener. «Veient la posició de la Lluna, crec que cap al 24 de gener podríem tenir un episodi així», ha insistit. Pel que sembla, aquesta nova tempesta de neu afectarà més Castella i Lleó, especialment Burgos, però també altres comunitats.

Jorge Rei sobre un mapa d'Espanya nevada després del pas de la borrasca Filomena
El jove va predir l'arribada de Filomena a principis de 2021 | xarxes socials

Les 'cabañuelas', un mètode ancestral après d'un pastor

Com hem dit, Jorge no utilitza cap sistema meteorològic per a fer les prediccions, sinó un mètode més antic. Es tracta de les 'cabañuelas', un sistema ancestral que consisteix a observar la naturalesa i analitzar els processos meteorològics per a extreure prediccions.

Concretament, amb aquest mètode s'ha d'analitzar el temps els 12, 18 o 24 primers dies de gener o agost. Es prenen apunts de les tempestes que apareixen, les temperatures que es registren i altres dades.

També poden ser útils la humitat de les pedres, els insectes, el vol dels ocells i fins i tot la forma dels núvols. Un cop recopilada tota la informació necessària, es fa el pronòstic per a tot l'any.

Tot i ser una tradició que és a punt d'extingir-se, Jorge Rey la va aprendre gràcies a un pastor. Es tracta de Rafael Sedano, veí del seu poble, amb qui el noi passa bona part del temps lliure. Aquest ramader ha fet servir aquest mètode al llarg de tota la seva vida per a saber quin temps farà, de la mateixa manera que ha passat en altres punts d'Espanya.

Jorge ha admès que el mètode tradicional pot tenir algun error. És per això que ha desenvolupat les seves pròpies tècniques per a evitar que això passi. De fet, confia plenament que són altament fiables, i destaca que aquest any ha encertat gairebé el 100% de les prediccions.

Filomena, la històrica borrasca que va congelar Espanya

Una d'aquestes previsions va ser la famosa borrasca Filomena, que va colpejar Espanya amb duresa quan passaven tan sols onze dies del 2021. Les fortes nevades que va causar van ser qualificades d'històriques i van transformar moltes autopistes en autèntiques pistes d'esquí.

Els següents dies, l'estampa nadalenca es va convertir en un malson, quan tota la neu es va transformar en gel. Queda per veure si les prediccions de Jorge es tornen a fer realitat d'aquí a uns mesos.