Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge perifèrica de les destrosses originades a La Palma després de l'erupció del volcà.

El volcà crea 'kipukas' mentre anuncien el temps mínim que treurà lava

Els experts són optimistes i ja han anunciat el dia que acabarà l'erupció del volcà de La Palma

El volcà de La Palma continua traient lava i avança al seu pas. Després de 22 dies actiu, els experts indiquen que encara no sembla que es vulgui calmar. Nemesio Pérez, tècnic de l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan), ha previst que encara estarà dues setmanes més en erupció constant. 

El tècnic s'encarrega de vigilar la quantitat de diòxid de sofre que emet el volcà. Es tracta d'un indicador que podria indicar el temps que seguirà actiu. Segons les dades, ara n'emet entre 4.000 i 5.000 al dia. «Registrem aquesta quantitat i, fins que arribem a 100 o 50 tones, queda molt camí. No es pot veure a curt termini. El final del procés eruptiu podria arribar en dues setmanes», va comentar el vulcanòleg a Radio Televisión Canaria.

L'erupció del volcà continua activa a La Palma.
L'erupció del volcà continua activa a La Palma. | GTRES

Dues setmanes més de suplici: es formen «kipukas»

La situació és un suplici. El volcà va entrar en erupció fa 22 dies i la lava ja ha destruït gairebé 600 hectàrees. A més, la fajana que va formar la lava en arribar al mar podria provocar un gran alliberament de gasos i d'explosions hidromagmàtiques. 

Erupció del volcà de La Palma.
Erupció del volcà de La Palma. | GTRES

Evidentment, el paisatge de La Palma canvia a un ritme frenètic i de manera sorprenent, però la cosa no s'acaba aquí. De fet, una de les grans curiositats és la formació de «kipukas» que provoca la lava. Es tracta de petites zones de terra que esquiva i queden aïllades de qualsevol dany. 

Un dels «kipukas» formats pel volcà de La Palma.
Un dels «kipukas» formats pel volcà de La Palma. | GTRES

Des de l'Institut Volcanològic de Canàries (Involcan) han explicat que aquests illots s'anomenen «kipuka», un terme hawaià que significa «canvi de forma» i que s'està reproduint en diverses ocasions.

Imatge de vehicles a la Palma sepultats sota la cendra
El volcà arrasa amb tot: els cotxes de La Palma colgats de cendra- | GTRES

De fet, les imatges dels «kipukas» parlen per si soles. Petits espais que haurien pogut haver quedat destrossats per la lava han quedat lliures entremig de cendra i roca negra. De manera intacta, mantenint el verd de la flora que hi havia.

Malgrat tot, tot torna a la normalitat

És una de les notícies més esperades, ja que diversos vols de l'illa ja s'han reprès. Tal com explica 'AS' a la seva edició digital, l'aerolínia Binter ha reprès els vols des de dissabte passat, 9 d'octubre.

«L'aeroport de La Palma recupera l'operativitat», va indicar AENA mentre prosseguia: «Les tasques de neteja encara no estan operatives».

Imatge perifèrica de les destrosses originades a La Palma després de l'erupció del volcà.
Imatge perifèrica de les destrosses originades a La Palma després de l'erupció del volcà. | GTRES

Malgrat tot, cal mantenir la calma i ser prudents. Encara es podrien produir alguns terratremòls que podrien tenir efectes secundaris. Els moviments sísmics podrien provocar més reaccions al volcà i variar el curs de la lava un altre cop.

És per això que els experts demanen mantenir la calma i eviten fer previsions temporals molt exactes per la imprevisibilitat del volcà. De fet, durant les últimes 48 hores, s'han registrat uns 214 terratrèmols a la zona afectada per la reactivació del Cumbre Vieja. Gairebé res.