Edifici modernista de L'Arboç

Descobrir el Baix Penedès, una comarca que ho té tot

Quilòmetres de platges planeres ideals per al turisme familiar i una de les zones del país amb una cultura popular més participativa i tradicional

El Baix Penedès és una comarca carregada de patrimoni material i immaterial, essent una de les zones del país amb una mostra de cultura popular més participativa i tradicional. A la costa, quilòmetres de platges planeres i sorrenques esdevenen un dels seus principals atractius per al turisme familiar.

L’Arboç

Vila històricament més rellevant de l’actual comarca del Baix Penedès, l’Arboç va patir amb contundència els estralls dels conflictes que visqué el Principat, des de finals de l’edat mitjana cap ençà, i en especial, durant la Guerra del Francès.

Conseqüència de les reconstruccions a les quals es va sotmetre,  la vila presenta un centre neuràlgic singular amb una barreja d’estils arquitectònics que van des de l’origen Medieval, al modernisme, passant pel neoclàssic, el neogòtic i el noucentisme; tot un atractiu de gran valor patrimonial.

Hospital modernista de Sant Antoni Abat
Hospital modernista de Sant Antoni Abat, a l'Arboç | Viquipèdia

Nogensmenys, l’Arboç presenta també un conjunt d’edificacions monumentals i úniques arreu dels Països Catalans: el Palau Gener i Batet, l’Hospital modernista de Sant Antoni, l’església renaixentista de Sant Julià, coneguda com ‘la Catedral del Penedès’, o la Giralda, que recrea amb èxit la Giralda de Sevilla i el pati dels lleons de l’Alhambra de Granada. Cadascun d’aquests elements són motiu de visita obligada a la vila.

Si el conjunt arquitectònic de l’Arboç ja és un element ineludible per si sol,  la vila penedesenca presenta també una de les mostres de folklore popular més rellevants de l’anomenada ‘Zona Tradicional’ (Camp-Penedès). La festa major de Sant Julià, declarada ‘Festa Patrimonial d’Interès Nacional’, conté cinc ‘Elements Patrimonials d’Interès Nacional’: el Ball de Bastons, els Gegants, l’exhibició Castellera, el Ball de Diables i ‘la Carretillada’.

Calafell

Enclavament plenament turístic des de fa gairebé mig segle, Calafell vetlla, més enllà de les seves platges, els vestigis de passats majestuosos d’ibers, romans, àrabs i senyors feudals.

L’element més singular del municipi és, sense cap mena de dubte, la Ciutadella Ibèrica. Establerta fa prop de 2.500 anys, es conformava d’un recinte fortificat de 3000 m², on residien llinatges importants de la tribu dels cossetans. En els darrers anys, diverses excavacions i intervencions arqueològiques han permès, juntament amb la reconstrucció museogràfica d’una part del recinte, esdevenir tot un reclam per conèixer la manera de viure dels nostres avantpassats.

Platja de Calafell
Platja de Calafell | Ajuntament de Calafell


D’altra banda, el nucli antic de Calafell conserva les restes del castell medieval, una fortificació monumental que integra l’església romànica de la Santa Creu, i que encara avui s’alça majestuós sobre el turó que va veure néixer el poble.

A la urbanització de Segur de Calafell, l’ermita romànica de Sant Miquel completa el conjunt patrimonial del municipi.

El Vendrell

La capital del Baix Penedès agrupa una important oferta cultural i d’espais museogràfics  que expliquen el passat i els tresors de la comarca del Baix Penedès, així com de la vida i el lligam del municipi amb diversos personatges il·lustres com el compositor universal Pau Casals, el dramaturg i poeta Àngel Guimerà, o l’escultor Apel·les Fenosa.

D’aquesta manera, el Vendrell esdevé un punt d’especial interès per descobrir el violoncel·lista més important del segle XX, que podem conèixer a la Vil·la Museu Pau Casals, però també fent ruta per espais com la seva casa nadiua o l’orgue barroc de l’església tocava el seu pare.

Vil·la Museu Pau Casals
Vil·la Museu Pau Casals, situada al Vendrell | Patrimoni Gencat

Pel que fa a Àngel Guimerà, trobem un recorregut per la seva vida i obra a la Casa Museu Àngel Guimerà, antiga casa pairal de la família de l’escriptor; mentre que l’antiga residència d’estiu d’Apel·les Fenosa és seu de la seva fundació, agrupant una gran selecció d’obres de l’artista.

D’altra banda, el municipi és també un exemple viu de  la rellevància de la cultura popular al Penedès, amb una important tradició castellera, i elements folklòrics tradicionals que s’han anat recuperant d’acord amb els antecedents històrics del municipi; un valor patrimonial que té la seva màxima expressió durant la Festa Major de Santa Anna.

Les platges del Baix Penedès

Situada al límit septentrional de la Costa Daurada,  el Baix Penedès compta amb quilòmetres de platges sorrenques i planeres, que des de mitjans del segle XX, han esdevingut el principal reclam per al turisme familiar a la comarca.

Una platja de Cunit
Una platja de Cunit, característica del Baix Penedès | Guía Repsol

Els municipis i urbanitzacions del Vendrell, Calafell i Cunit, agrupen aquest sector de la costa penedesenca, on destaquen especialment per la gran quantitat de serveis, allotjaments, restaurants i una gran quantitat de propostes i activitats lúdiques per a tota la família.

Altres espais d’interès

En l’àmbit del patrimoni natural, el Baix Penedès compta també amb un vessant accidentat i elevat, que contrasta amb la plana i la costa comarcal. Les serres del Montmell i Marmellar s’alcen a tocar de l’Alt Camp, esdevenint un mirador magnífic que alhora conserva un paisatge distintiu d’alzinars vetllats per les restes d’antics castells i ermites; el millor indret de la comarca per als excursionistes.

D’altra banda, la Cova de Vallmajor d’Albinyana guarda el lligam ancestral entre l’home i la natura, amb un conjunt de pintures rupestres protegides com a Patrimoni Mundial de la Humanitat; un espai a descobrir per fer-se la idea de com vivien els nostres avantpassats.

Cova de Vallmajor
Cova de Vallmajor, a Albinyana | mapio.net

A més,  Sant Jaume dels Domenys o Santa Oliva esdevenen municipis d’especial interès on fer una petita aturada, tot descobrint el llegat tardoromà i de l’edat mitjana. A Sant Jaume dels Domenys destaquen les restes d’un aqüeducte i d’un pont romà, una necròpolis visigòtica i una torre Medieval; mentre que a Santa Oliva, el castell i església de la Mare de Déu del Remei, impressionen per la seva monumentalitat.