Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El descompte al bitllet de bus a Tarragona entrarà en vigor el 28 de gener

La mesura s'ha aprovat durant el plenari municipal d'aquest divendres, 18 de gener, i amb el vot en contra d'Iniciativa, Esquerra i la CUP

Imatge d'arxiu d'un autobús de Tarragona
Imatge d'arxiu d'un autobús de Tarragona | TarragonaDigital.com

 

Finalment l'anunciada promesa de l'alcalde Ballesteros, la gratuïtat dels autobusos, ha pres cos, si menys no en una part. El plenari municipal del consistori de Tarragona ha aprovat, aquest divendres 18 de gener, la «bonificació del 25% dels bitllets d'autobusos pels empadronats i empadronades a la ciutat de Tarragona», tal com ha explicat la portaveu del grup municipal socialista a l'Ajuntament, Begoña Floria. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Aquesta «bonificació» entrarà en vigor a partir del pròxim dilluns 28 de gener. Ballesteros ha assegurat que s'arribarà a «la gratuïtat total» i ha convidat «als qui no hi creguin que ho expliquin». La mesura era el punt 5.2 de l'ordre del dia del plenari. En contra, hi han votat els grups municipals d'Iniciativa, la CUP i Esquerra. 

«Els serveis públics sempre es paguen»

La portaveu ecosocialista,  Arga Sentís, ha explicat que «els serveis públics sempre es paguen així que esperem que aquesta gratuïtat no sigui a costa dels impostos dels tarragonins». Per part dels anticapitalistes, del grup de la CUP Tarragona, ha intervingut el regidor Jaume López qui ha recordat que «potenciar l'ús del bus públic depèn de l'eficiència del servei».

La mesura anunciada en el moment de fer públic que Ballesteros tornava a encapçalar la llista socialista a Tarragona va ser criticada, en el seu dia, com «electoralista», argument que, durant el debat d'aquest ple municipal, la portaveu socialista Begoña Floria ha negat. Floria ha insistit en el fet que «les tarifes no es toquen». 

Imatge del plenari de l'Ajuntament de Tarragona aquest divendres 18 de gener
Imatge del plenari de l'Ajuntament de Tarragona aquest divendres 18 de gener | Cedida

Pel que fa a Didac Nadal, el líder del PDeCAT al consistori tarragoní ha remarcat que «passem de l'anunci del bus gratuït a una petita rebaixa».  Nadal també ha aprofitat per tornar a demanar «la gratuïtat de l'autobús pels discapacitats». Jordi Fortuny, conseller republicà, ha volgut fer incís en el fet que «ara haurem de passar a fer una aportació de 12 milions, en lloc dels nou que aportem a l'empresa municipal de transports (EMT), per cobrir aquesta gratuïtat que tampoc és així, ja que sempre es paga. Ens demanem quants habitatges es podrien fer amb aquest tres milions que ara posem a l'EMT».

Rubén Viñuales, portaveu taronja, de Ciutadans Tarragona, ha plantejat que «aquesta mesura podria comportar una possible solució per una ciutat desmembrada com la nostra».

Joan XXIII, primer enfrontament entre Esquerra i PSC

L'ordre del dia del plenari ha avançat a bon ritme i de fet, pràcticament a dos quarts d'11 del matí d'aquest divendres, ja havien passat al debat de les mocions presentades. Debat, el de les mocions, que ha fet que en total hi hagi hagut cinc hores i mitja de plenari municipal, de les nou del matí a dos quarts de tres de la tarda.

El debat, de contingut clarament més polític que de gestió, s'ha desenvolupat amb molta normalitat, molt guant blanc, i havent aconseguit que gairebé un terç de les mocions presentades s'hagin aprovat «per unanimitat». Algun pessic de monja hi ha hagut. Bé, algun pessic de monja i en Didac Nadal, portaveu del grup municipal del PDeCAT, qui ha cercat constantment treure de polleguera a l'alcalde Ballesteros i només s'ha trobat amb una resposta contundent de la portaveu socialista Begoña Floria: «la soberbia le pierde senyor Nadal».

Tanmateix, parlàvem del pessic de monja. Els sindicats Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors van instar als socialistes a reclamar, mitjançant una moció al plenari, «la inversió per la construcció del nou hospital universitari Joan XXIII i la reposició dels llocs de treball perduts durant els últims deu anys».  El motiu d'aquesta moció: «els treballadors dubten del compromís del govern de la Generalitat amb el projecte». 

Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM a Urgències de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.
Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM a Urgències de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. | TarragonaDigital.com

 

El grup municipal d'Esquerra era conscient que la moció cercava posar-los en un compromís perquè la conselleria de Salut del govern de la Generalitat està en mans del seu partit. Així mateix, a Reus, un fantasma que sobrevolava el debat sanitari però que no s'ha arribat a mencionar,  l'alcalde ha assegurat que Tarragona només vol «el mateix tracte que altres ciutats, alguna d'elles molt propera», la Generalitat ha intervingut de manera decidida per assegurar la viabilitat econòmica de l'hospital Sant Joan. 

Com que ERC era coneixedora del parany tàctic ha anunciat el seu vot a favor de la moció perquè «som un territori escarmentat». I quan s'esperava alguna autocrítica, el conseller republicà Jordi Fortuny ha posat sobre la taula les promeses d'un futur parc sanitari a Tarragona fetes, en un llunyà 2006, per part de la consellera socialista del govern tripartit català Marina Geli. Fortuny ha relliscat i ha dit, públicament, que aleshores la consellera anava de la mà de l'alcalde Ballesteros i el batlle, amb molta experiència, ha replicat que «l'any 2006 jo no era alcalde».

Laia Estrada, portaveu de la CUP, ha explicat que  «aquesta moció al PSC li va molt bé, ja que volen fer-se la foto defensant la sanitat pública».  Semblant línia argumental ha utilitzat Didac Nadal i Ballesteros li ha respost tirant d'hemeroteca i amenaçant amb recordar «l'herència del conseller de Salut Boi Ruiz qui era del seu partit».

Ballesteros demana a Ricomà si «vol que l'expulsi del plenari»

On l'enfrontament entre els socialistes i els republicans ha agafat un to molt agre ha sigut  a les  mocions 'antiVox', una presentada pels socialistes, i on s'hi barrejava Vox, l'independentisme i les retallades dutes a terme pels governs catalans d'Artur Mas i una altra presentada per Esquerra on posaven al mateix espectre ideològic que Vox al Partit Popular.

Segons Ballesteros «es va intentar consensuar les dues mocions però no ha sigut possible» i aquesta afirmació ha provocat un fort enuig del portaveu republicà Pau Ricomà qui ha reclamat «si existeix, la gravació de la junta de portaveus perquè vostè ha faltat a la veritat». L'enuig de Ricomà ha fet que el batlle li demanés «tranquil·litat, el veig molt nerviós» i li preguntés si «el que vostè vol és que l'expulsi del plenari». Posteriorment l'alcalde s'ha disculpat amb el polític independentista.

La moció dels socialistes ha sigut rebutjada després que es produís un empat entre els vots a favor i els vots en contra en les dues rondes de votació reglamentàriament previstes. Quan es produeix aquesta situació, tal com ha indicat el secretari municipal, decideix el «vot de qualitat de l'alcalde» però Ballesteros ha renunciat a exercir-lo.