Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto control Guàrdia Civil

La desconeguda multa de 1.500€ de la Guàrdia Civil per no portar un paper al cotxe

Encara que no sigui obligatori, sí que és recomanable portar aquest document per no acabar sancionat

La Guàrdia Civil és molt estricta pel que fa al compliment de les normes. Hi ha un document que, tot i que no és obligatori portar-lo al vehicle, sí que recomanen tenir-lo a mà. Seria la manera d'evitar una possible multa de 1.500 euros.

Ja se sap que una de les infraccions més greus és la circulació de vehicles sense l'assegurança corresponent. De fet, són molts els que no tenen els papers en regla. Des de Trànsit admeten que hi pot haver al voltant de dos milions de cotxes que no disposin de pòlissa.

No hem d'oblidar que es tracta d'un tràmit obligatori, que et pot resultar de gran ajuda en cas d'un accident a la carretera. A més de protegir-nos a nosaltres davant de qualsevol contratemps, faríem el mateix amb altres possibles implicats.

Fins fa uns anys, la DGT obligava a portar al cotxe tant la pòlissa de l'assegurança com el rebut de pagament. Sense oblidar-nos, és clar, de la documentació. Però des de la posada en funcionament del fitxer FIVA ja no cal portar-ho amb nosaltres.

Què és el FIVA i com t'afecta?

FIVA són les sigles del Fitxer Informatitzat de Vehicles Assegurats. En realitat, és una base de dades extensa que inclou les dades de tots els cotxes assegurats. A més, també recullen els detalls i els termes de la pòlissa.

Foto d'un guàrdia civil de Trànsit demanant la documentació a un conductor.
La Guàrdia Civil té una base de dades a què poden accedir en qualsevol moment. | Europa Press
 

Hi tenen accés els diferents organismes públics, entre els quals hi ha la Guàrdia Civil i la Policia Municipal. Altres que també poden entrar en aquesta base de dades són la Policia Nacional, els tribunals, els centres de la ITV i l'Oficina Espanyola d'Asseguradores.

D'aquesta manera, podran saber si un vehicle compta amb l'assegurança o no. Tot això sense necessitat que el conductor ho tingui a la guantera, com era habitual fins fa uns anys. Pot resultar més senzill i còmode per a ell, però també s'hauria d'enfrontar a una sèrie de contratemps.

Per què em podrien sancionar amb 1.500 euros?

Als controls de Trànsit, el més probable és que els agents de la Guàrdia Civil t'aturin i et sol·licitin la documentació. En principi, no haurien de demanar cap paper de l'assegurança. Sobretot perquè ells disposen de la tecnologia necessària per accedir a aquest fitxer.

Tot i això, en el moment menys pensat podria produir-se un inconvenient. I és el fet que l'autoritat competent no disposés de connexió a Internet, fos per la manca de cobertura o per un altre problema semblant. Davant d'això, no tindrien la possibilitat de consultar la informació al FIVA.

En aquest cas, el més comú és que ens deixessin continuar circulant amb normalitat. Al cap i a la fi, no és una irregularitat nostra, sinó un problema tecnològic totalment aliè al conductor. Però no serà així.

Foto d'un guàrdia civil de Trànsit davant d'un cotxe.
La sanció arribaria fins als 1.500 euros. | Europa Press
 

Davant d'aquesta situació, el més probable és que els agents de Trànsit acabin emetent una multa. Seria per la impossibilitat de consultar si el vehicle en qüestió disposa de l'assegurança en regla.

La sanció econòmica arribaria fins als 1.500 euros quan es tractés d'un automòbil, per la qual cosa no seria cap broma. Per part seva, per als camions s'elevaria fins als 2.600 euros, mentre que per a motos i ciclomotors pujaria a 1.250 i 1.000 euros, respectivament.

Què he de fer per evitar la multa?

En realitat, el conductor no s'ha de preocupar per aquesta sanció. Ho tindrà molt senzill perquè l'anul·lin. Només cal presentar-se a les oficines de Trànsit amb una còpia de l'assegurança i del rebut de pagament.

No obstant això, seria convenient portar al cotxe una còpia dels dos documents. Segurament ens podria ajudar a evitar alguna situació incòmoda a la carretera.