Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Els carrers de Villacorta

El desconegut poble espanyol que es reparteix entre 4 comunitats: només 200 veïns

Aquesta petita localitat compta amb la particularitat de compartir diversos territoris, fins i tot dins de la pròpia lla

Els pobles d'Espanya formen part del patrimoni del país. Hi ha localitats amb molt pocs habitants, però totes guarden els seus costums i mantenen una essència que s'ha anat esvaint amb el creixement de les grans ciutats.

Tot i això, alguns municipis presenten particularitats curioses. I el poble de Valverde, que té 208 habitants, pot dir que traspassa fronteres. Perquè, encara que sembli mentida, pertany a 4 comunitats autònomes diferents.

Quines són aquestes 4 comunitats autònomes?

Valverde és una pedania de Cervera del Riu Alhama, i es troba entre La Rioja i Aragó. Per tant, els habitants estan repartits entre les dues comunitats, i és possible passar d'una altra amb només passar un carrer. A més, té punts que arriben a Navarra i Castella i Lleó.

La separació més tangible és el carrer de l'Estació que divideix la part de La Rioja de l'aragonesa. Els serveis bàsics, com els col·legis, les piscines i l'església, es concentren principalment a La Rioja, on hi ha més empadronats. En canvi, els residents a Aragó no tenen tanta sort.

Aquesta situació implica una sèrie de desplaçaments en funció del lloc on es visqui. Els empadronats a La Rioja han d'anar als hospitals a Logronyo, mentre que els censats a Aragó acudeixen a Saragossa. Per anar a segons quines zones, és obligatori passar per una carretera que pertany a Castella i Lleó.

És possible que molts ciutadans de Valverde visquin a La Rioja, treballin a Navarra, facin la compra a Aragó i es desplacin per Castella i Lleó. A més, hi ha habitatges que tenen la cuina en una comunitat, i les habitacions en una altra.

La pandèmia va ser molt complicada

El covid-19 ens va canviar la vida a tots. La facilitat del virus per contagiar-se i el gran impacte en la salut de les persones van obligar el Gobierno a prendre mesures extraordinàries. El confinament i les limitacions per desplaçar-se van ser les més destacades, i aquestes restriccions van tenir seriosos efectes a Valverde.

Els ciutadans no podien sortir de la seva comunitat autònoma, cosa que suposava un greu problema per a alguns habitants empadronats a la part d'Aragó. L'alcalde, Fermín Ramos, va assenyalar en una entrevista a la COPE que els de La Rioja podien anar fins a Logronyo sense canviar de província. En canvi, la zona aragonesa estava aïllada.

Conjunt de persones amb mascareta
La pandèmia del coronavirus va causar un gran impacte | Europa Press

Com dèiem abans, les persones que vulguin anar a certes parts de Saragossa, com Tarazona, han de passar per una carretera de Castella i Lleó. Com que en aquell moment no es podia, els veïns van fer un exercici de solidaritat, i es van ajudar mútuament.